Documentatiecentrum

Wonderkinderen

Wonderkinderen zijn heel bijzonder. Ze hebben een speciaal talent. Ze kunnen dingen die de meeste volwassenen niet eens kunnen. Bijvoorbeeld heel goed schaken of muziek maken. Wanneer ben je een wonderkind? Dat is moeilijk te zeggen. Wonderkinderen kunnen dingen die niet gewoon zijn voor hun leeftijd. Dit soort kinderen komen lang niet zo vaak voor als hoogbegaafde kinderen. Hoogbegaafde kinderen zijn slimmer dan de meeste andere kinderen. Gemiddeld één op de veertig kinderen is hoogbegaafd. Wonderkinderen zijn veel zeldzamer. Er zijn er maar een paar van in Nederland. Iemand die iets heel goed kan, wordt wel een genie (zeg: zjenie) genoemd.

Mozart was een wonderkind. Hij speelde als kind al voor koningen, prinsen en prinsessen. Ze waren dol op hem.

Jong en beroemd

Het beroemdste wonderkind ooit is Wolfgang Amadeus Mozart. Hij werd in 1756 in Oostenrijk geboren. Toen hij vijf was, bedacht hij al muziekstukken. Hij speelde piano, viool en klavecimbel, een soort piano. Hij schreef prachtige muziek, waar nog steeds miljoenen mensen naar luisteren. Een ander wonderkind was de Spaanse schilder Pablo Picasso. Hij kon niet goed leren, maar schilderde fantastisch. Op zijn veertiende ging hij al naar de kunstacademie. Dat is een school voor kunstenaars. Picasso schilderde zijn hele leven. Hij maakte enorm veel werken en werd 91 jaar oud. Zijn schilderijen zijn heel veel geld waard.

Misschien zit hier wel een wonderkind tussen.

Sommige mensen denken dat de talenten van wonderkinderen aangeboren zijn. Uit een onderzoek is gebleken dat er bij wonderkinderen meer bloed door de hersenen stroomt dan bij gewone kinderen. Dat kan aangeboren zijn. Wonderkinderen hebben altijd een speciaal talent. Maar andere eigenschappen en omstandigheden zijn ook belangrijk. Een kind dat lui en niet nieuwsgierig is, wordt nooit een wonderkind. Daarnaast speelt geld soms een rol. Om een goede pianist te worden, heb je een piano nodig. Ook ouders zijn belangrijk. Zij doen hun kind op pianoles, of niet. Ze helpen hun kind om nog beter te worden, of niet.

Wonderkinderen doen meestal iets dat ze goed kunnen en leuk vinden om te doen. Ze krijgen veel aandacht. Maar soms worden ze ook gepest omdat ze anders zijn. Wonderkinderen hebben vaak grootse toekomstplannen. Die dromen komen lang niet altijd uit. Veel wonderkinderen raken teleurgesteld als ze ouder worden. Ze zijn dan niet meer zo bijzonder als vroeger. Want bijna alle volwassenen kunnen bijvoorbeeld lezen. Of jij dat al kon toen je twee was, maakt later niet meer zo veel uit. Het is daarom belangrijk dat wonderkinderen een zo gewoon mogelijk leven leiden. Niet alleen pianospelen, maar ook met vriendjes voetballen!

Details en informatie

  • Titel: Wonderkinderen
  • Auteur(s): Moniek van Zijl
  • Nummer: JC191
  • Niveau: 2
  • Siso: J 462.1