Documentatiecentrum

Zeep

Zeep ruikt lekker! Het bestaat in allerlei geuren en kleuren en is in ieder huis te vinden. Je wast er bijvoorbeeld je handen mee. Mensen gebruiken zeep voor de hygiëne. Zeep zorgt ervoor dat ons lichaam schoon blijft. Je kunt zeep kopen in de supermarkt, maar ook bij een drogist. Zeep waarmee we ons wassen, heet toiletzeep. Dat woord komt waarschijnlijk van ‘je toilet maken’, dat betekent: jezelf netjes maken. Er zijn ook andere soorten zeep. Met waspoeder doe je de was. Huishoudzeep is om de vloer mee te dweilen of om de afwas mee te doen. Het zijn schoonmaakmiddelen. Er zitten andere dingen in dan in toiletzeep. 


© Hannibal Hanschke/ANP, Rijswijk

De zeepjes in deze winkel zien er prachtig uit. Ze zijn bijna te mooi om te gebruiken.

Wat is zeep? 

Zeep bestaat voor een groot deel uit vet en olie. Vaak wordt er plantaardige olie gebruikt. Dat is de olie uit planten of bloemen. Naast vet en olie zitten er nog andere ingrediënten in zeep. Zoals natronloog, een heel sterk schoonmaakmiddel. En geurstof en kleurstof. Want zeep heeft van zichzelf maar weinig kleur en het ruikt niet lekker. De natronloog moet warm gemaakt worden om er zeep van te kunnen maken. De oliën en vetten worden ook verwarmd. Als alles dezelfde temperatuur heeft, wordt het gemengd. Er ontstaat dan een dik, ondoorzichtig mengel. Dat proces heet verzepen. Door dat warme zeeppapje wordt vervolgens de geurstof en de kleurstof geroerd. Bijvoorbeeld lavendel-olie voor lavendelzeep. Na een paar uur wordt de zeep hard. Dan moet hij nog een paar weken blijven liggen. Veel zeep wordt tegenwoordig met machines gemaakt. Maar in De Amsterdamsche Zeepfabriek doen ze het met de hand. Een groot blok zeep dat moet rijpen, noemen ze daar een zeepbrood. Het weegt 5 kilo en daar worden 50 stukken zeep van gemaakt. 

Schoon en fris 

Vroeger gingen mensen niet zo vaak onder de douche. Eén keer per week douchen was toen heel normaal. Tegenwoordig douchen veel mensen elke dag. Het is best belangrijk om goed schoon te zijn en jezelf te verzorgen. Ziekmakers zoals bacteriën krijgen dan minder kans. Maar te veel zeep gebruiken is niet zo goed. Op onze huid zit een vettige beschermlaag. Zeep breekt dat natuurlijke vet af. Je huid voelt dan droog aan en gaat jeuken. Het is daarom goed om niet altijd met zeep te douchen. Spoel je maar eens gewoon af met warm water, dan blijft het vettige beschermlaagje op je huid. Sommige zepen zijn lekker zacht voor de huid. In babyzeep en in natuurlijke zeep zitten meer oliën. 
Je handen moet je wel altijd met zeep wassen. Want handen raken de hele dag van alles en nog wat aan. De trapleuning, deurkrukken, je rugtas, wc-papier, eten, je telefoon en nog veel meer. En andere mensen. Je komt dus de hele dag in aanraking met bacteriën. Was je handen daarom vaak en goed. Zeker voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest. Gebruik een lekker zeepje.


© istock, Calgary

Deze jongen wast zijn handen met vloeibare zeep uit een pompje.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 54 Zeep.

Details en informatie

  • Titel: Zeep
  • Auteur(s): Diana Doornenbal
  • Nummer: 54
  • Niveau: 1
  • Siso: J 615.4
123movies