Zeeschepen
Veel zeeschepen zijn meer dan 100 meter lang en voorzien van
stabilisatoren. Die zorgen ervoor dat het schip zoveel mogelijk rechtop in het water blijft liggen. De boeg, de voorkant van het schip, heeft een golfbreker, een metalen plaat die zorgt dat de golven niet over het hele schip spoelen. Grote zeeschepen hebben tegenwoordig bijna altijd een
bulbsteven, waarbij het voorste deel van het schip dat onder water ligt, de vorm heeft van een halve bol. In de romp van het schip zitten schotten die het schip sterker en veiliger maken. De dieselmotor drijft een of twee schroeven aan de achtersteven aan.
Schepen worden tegenwoordig gebouwd van staal, een sterk soort ijzer. Een schip wordt op een scheepswerf gebouwd en in elkaar gezet in een
droogdok. Als het schip klaar is, laat men het droogdok vol water lopen. Het schip kan dan zo wegvaren.
© Geza Dirks, Heiloo
Vrachtschepen vervoeren allerlei goederen over de hele wereld. 90 % van alle vracht wordt over zee vervoerd.
Personeel
De kapitein heet ook wel gezagvoerder en is de baas op het schip. Hij wordt geholpen door een of meerstuurmannen. De roerganger bestuurt het schip vanaf de brug, een soort kamer van waaruit het schip bestuurd wordt. Hij gebruikt radar om te zorgen dat hij geen aanvaring krijgt met een ander schip. Een kapitein wordt in een vreemde haven geholpen door een loods. Die kent de vaargeulen en weet aan welke kade het schip precies moet aanleggen.
© Alamy/ Imageselect, Wassenaar
Sommige vliegdekschepen zijn even groot als mammoettankers. Sommige zijn meer dan 330 meter lang en hebben meer dan 75 vliegtuigen aan boord.
Soorten schepen
Er zijn verschillende soorten vrachtschepen.
Containerschepen zijn gebouwd om containers te vervoeren.
Multi-purposeschepen hebben een ruim dat met schotten op verschillende manieren in te delen is. Daardoor kunnen ze verschillende soorten lading meenemen. Tankers vervoeren vloeistoffen, zoals aardolie en vloeibaar gas. De grootste tankers worden mammoettankers genoemd.
Passagiersschepen kun je verdelen in veerboten en cruiseschepen. Op zee varen ook vissersschepen, zoals kotters en trawlers. Verder varen er op zee marineschepen, zoals vliegdekschepen en onderzeeboten, en plezierjachten.