Zeilen (Junior)
Nederland is een echt watersportland. Er is veel water, en het waait bijna altijd. Je kunt dus goed zeilen in ons land. Want zeilen is varen op de wind. De wind blaast in het zeil van de boot en duwt de boot vooruit. Zeilen kun je niet uit een boekje leren. Je moet het doen. Je kunt er les in nemen, bij een watersportcentrum, een zeilschool of op een zeilkamp. Om op les te mogen, moet je kunnen zwemmen. Je kunt al les nemen als ze zeven bent. Meestal begin je in een Optimist. Dat is een kleine eenpersoonsboot. Er wordt gevaren op een rustig vaarwater bij windkracht drie. Dat is een rustig windje. Als je de basis weet, krijg je een diploma.
© An-Sofie Kesteleyn/HH, Amsterdam
De kinderen krijgen nog wat uitleg, voordat ze zelf gaan zeilen. De Optimisten liggen al klaar.
Veilig varen
Op de weg gelden verkeersregels, maar op het water ook. Elke watersporter moet die regels kennen. Belangrijk om te weten is dat grote boten altijd voorrang hebben. Een vrachtschip of een veerpont bijvoorbeeld. Verder gaan langzame boten altijd voor snelle boten. En een zeilboot die de zeilen over bakboord (links) heeft staan, heeft voorrang op een zeilboot met zeilen over stuurboord (rechts). Het is verstandig om altijd een zwemvest te dragen. Ook kun je maar beter droge kleren bij je hebben. Want je weet maar nooit…
Kinderen van twaalf jaar en ouder kunnen ook met een catamaran zeilen. Dat is een speciale zeilboot met twee smalle rompen. Een catamaran kan heel hard, wel zestig kilometer per uur. Je moet dus eerst goed kunnen zeilen! Bij een catamaran hoort een trapeze. Dat is een soort tuig waarmee je buiten de boot kunt hangen. Bij harde wind komt de romp soms omhoog. Dan moet je in de trapeze hangen om niet om te slaan.
Zeilboten van vroeger
Wie de zeilboot heeft uitgevonden, weet niemand. Waarschijnlijk zeilen mensen al zo’n vierduizend jaar. De zeilboten zijn in de loop van de eeuwen groter, beter en sneller geworden. Vroeger werden goederen met zeilboten vervoerd. In Friesland werd gevaren met skûtsjes. Dat betekent letterlijk: schuitje. Het was een grote, houten zeilboot waarmee mest, aarde, aardappelen en andere vracht werd vervoerd. Nu worden die goederen met motorschepen vervoerd. Veel skûtsjes werden omgebouwd tot woonboot. Elk jaar vindt in Friesland het skûtsjesilen plaats, een zeilwedstrijd voor deze oude zeilschepen.
© Frans Lemmens/HH, Amsterdam
Een mooi gezicht, al die platte schuiten met hun bruine of zwart-witte zeilen.
Zeezeilen
Zeilen op zee is spannend. Je moet er heel goed voor kunnen zeilen. En je hebt een stevig schip nodig. Want het kan flink waaien op zee. Of zelfs stormen! Op zee gebruik je speciale apparaten bij het zeilen. Zoals een gps, daarmee kun je de juiste richting bepalen. Een zeezeiler die een lange tocht maakt, ziet onderweg van alles. Zoals dolfijnen, vliegende vissen en mooie luchten.
Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 335 Zeilen