Documentatiecentrum

Zelf muziek schrijven

Muziek is er altijd en overal. Al deze muziek is ooit door iemand gemaakt. Het kan klassieke muziek zijn, maar ook popmuziek.  
Muziek schrijf je in een speciale taal: het notenschrift. Aan de noten kun je precies zien of een toon hoog of laag klinkt. Met het notenschrift geef je de melodie aan. Op de muziekles leer je hoe je een melodie moet spelen. Je leest de muzieknoten van papier en speelt ze op je instrument.
Een melodie of een muziekstuk wordt geschreven door een componist. Beroemde componisten zijn bijvoorbeeld Mozart of Beethoven. Maar ook Miles Davis en Duke Ellington zijn componisten, of Ali B en Typhoon. Bij iedere muzieksoort horen mensen die muziek componeren. Bij moderne muziek denk je niet zo gauw aan het woord componist, maar zul je eerder zeggen: singer-songwriter.

Beroemde componisten

Bladmuziek wordt geschreven door componisten. Vaak schrijft een componist de muziek voor een bepaald instrument, bijvoorbeeld voor piano. Je kunt een muziekstuk arrangeren voor een ander instrument. Van een stuk voor piano maak je bijvoorbeeld een stuk voor klarinet. 
Popster Michael Jackson (1958-2009) was een beroemde zanger en componist. Hij was pas vier jaar toen hij begon met zingen. Ook Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) begon al heel jong. Hij was drie toen hij al klavier speelde. Een klavier is een soort piano. Als kind kon hij muzieknoten lezen en schrijven en componeerde hij. Mozart stierf toen hij 35 was, ziek en overwerkt. In zijn korte leven componeerde hij ruim tweehonderd muziekstukken.
Bij het woord ‘componist’ denk je al snel aan klassieke muziek. Maar componisten zijn er in elke muzieksoort, denk maar aan Michael Jackson. Misschien heb je wel van The Beatles gehoord, of van Abba en Queen. Het zijn bekende namen in de popmuziek uit de tweede helft van de vorige eeuw (1900-2000). Het woord ‘pop’ komt van populair, dus muziek die veel mensen leuk vinden. Veel popsterren schreven en componeerden hun muziek zelf.

Singer-songwriters

Iemand die zijn eigen muziek en tekst schrijft, noem je ook wel singer-songwriter. Bekende Nederlandse singer-songwriters zijn bijvoorbeeld Douwe Bob en Anouk.
Singer-songwriters zijn er altijd geweest. Zo maakten al meer dan 2000 jaar geleden  mensen muziek bij feesten of andere gebeurtenissen. In de middeleeuwen trokken in Zuid-Frakrijk troubadours langs de kastelen van koningen. Zij zongen zelfgeschreven liefdesliedjes. Ze schreven de liedjes op papier of ze zongen uit hun hoofd.
Singer-songwriters schrijven niet alleen nummers om mee op te treden. Ook voor tv-programma’s, films, radio en musical zijn liedjes of melodieën nodig. Ook een jingle die je veel bij reclames hoort, is door een singer-songwriter geschreven en ingezongen.

Heb jij talent, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en kun je met kritiek omgaan? En heb je ook nog beetje geluk? Dan heb je alles in huis om een goede singer-songwriter te worden. Bij een muziekschool of kunstencentrum bij je in de buurt kun je informeren of er een cursus is, bijvoorbeeld zingen of liedjesschrijven. En blijf vooral lekker veel bezig met muziek.

Dit is een samenvatting van het Informatie-boekje 36 Zelf muziek schrijven.

Details en informatie

  • Titel: Zelf muziek schrijven
  • Auteur(s): Annemarie van den Brink
  • Nummer: 36
  • Niveau: 4
  • Siso: J 785.21
123movies