Documentatiecentrum

Ziek in je hoofd

Aan iemand met waterpokken kun je goed zien dat hij ziek is. Dat iemand gewond is, zie je aan een pleister of aan gips. Maar aan iemand met een psychische ziekte zie je niets. Die ziekte zit van binnen, in het hoofd. Een psychische ziekte wordt veroorzaakt door de psyche. Dat zijn al je gedachten en gevoelens, je innerlijk. Kinderen met een psychische ziekte zijn vaak eenzaam. Niemand ziet wat er aan de hand is. En dus wordt er ook geen rekening met ze gehouden. Een psychische ziekte is meestal lastig. Tegen sommige symptomen helpen medicijnen heel goed. Andere symptomen worden door therapie minder.

Iemand die depressief is, voelt zich heel naar.

Soorten ziekten

Een bekende psychische ziekte is autisme. Autisme is aangeboren. Het gaat nooit meer over. Iemand die autistisch is, kan moeilijk contact maken met andere mensen. Hij leeft in een eigen wereld. Een andere ziekte is anorexia. Bij die ziekte denk je dat je dik bent, terwijl dat helemaal niet zo is. Maar dat zie je zelf niet. Je blijft maar afvallen, totdat je gevaarlijk dun bent. Anorexia is niet aangeboren. Met therapie is het vaak goed te behandelen. Mensen met een depressie kunnen of willen helemaal niets doen. Ze zijn heel somber en hebben nergens zin in. Een depressie kan ontstaan na een vervelende gebeurtenis, zoals de dood van een ouder.

Aan wat een kind maakt, kan een therapeut soms zien hoe het met hem gaat.

Wie een psychische ziekte heeft, komt vaak bij een psychiater terecht. Die is gespecialiseerd in ziekten van het hoofd. De psychiater stelt allerlei vragen en doet testjes. Meestal praat hij een paar keer met de zieke en, als het een kind is, met zijn vader en moeder. Hij probeert te ontdekken welke ziekte de patiënt precies heeft. Dit heet een diagnose stellen. Als de diagnose is gesteld, vertelt de psychiater hoe de behandeling zal zijn. Er zijn vaak verschillende manieren om een ziekte te genezen, of om er beter mee om te leren gaan.

Tegen sommige symptomen helpen medicijnen. Maar vaak schrijft een psychiater een behandeling van medicijnen en therapie voor, een combinatie dus. Meestal kun je thuis blijven tijdens de behandeling. Soms is het nodig dat je wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar worden allerlei therapieën gegeven. Bij creatieve therapie maak je van verf of klei werkstukken. Er is ook speltherapie. Je mag dan met allerlei speelgoed spelen, vaak doet de therapeut met je mee.
Zodra het beter met je gaat, mag je weer naar huis. Als dat nodig is, ga je bijvoorbeeld nog één keer per week naar therapie.

Details en informatie

  • Titel: Ziek in je hoofd
  • Auteur(s): Wilma Jansen
  • Nummer: IC190
  • Niveau: 4
  • Siso: J 606.3
123movies