Documentatiecentrum

Zo hoort het

Op onze aarde wonen een paar miljard mensen. Vaak wonen ze dicht op elkaar. Als iedereen maar zou doen wat hij of zij zou willen, werd het een rommeltje. Daarom zijn er regels. Die hebben met te maken. Ze gaan over wat wel en niet netjes is. Als je wel eens hebt gekampeerd, dan weet je dat je stil moet zijn tussen tien uur 's avonds en acht uur 's ochtends. Dan slapen de meeste mensen. Er zijn nog veel meer fatsoensregels. Op je beurt wachten in een winkel. Eerst iedereen uit de trein of de bus laten stappen voordat je instapt. Andere mensen en dieren goed behandelen. Je kunt er zelf vast ook nog wel wat bedenken.

Vroeger en nu, hier en daar

In de loop van de eeuwen zijn de mensen anders gaan denken over wat wel en niet hoort. In de Middeleeuwen waren er geen wc's. Mensen hurkten gewoon op straat als ze moesten plassen of poepen. Dat kun je je nu niet meer voorstellen, maar toen was het gewoon. Ook spugen mocht, als je maar niet tegen iemand aan spuugde. Van winden laten en boeren keken ze in de Middeleeuwen niet vreemd op. Dat is nu wel anders. Alle regels die met gedrag te maken hebben, heten samen etiquette.

In andere landen gelden andere regels dan in Nederland. Smakken aan tafel is hier heel onbeleefd. Maar in China laat je zo weten dat je het eten lekker vindt. In China en andere Aziatische landen is het niet netjes om iemand aan te kijken als je met hem of haar praat. In Nederland is het juist erg onbeleefd om iemand niet aan te kijken. Natuurlijk kun je dat niet allemaal weten als je in het buitenland bent. Je kunt het dan gewoon vragen. Een koningin loste zo'n probleem ooit zelf op. Tijdens een diner stond er een kommetje water naast haar. Dat was om haar vingers in schoon te maken. Zij wist dat niet en dronk het kommetje leeg. Daarna deden al haar tafelgenoten haar na en leek het net of het zo hoorde.

In een chic restaurant gebruik je bij elke gang ander bestek.

Regels hebben te maken met respect voor elkaar. Iedere groep heeft zijn eigen regels. Je zegt ook wel: een groep heeft een eigen cultuur. De regels van een groep vertellen iets over de manier waarop die mensen met elkaar omgaan. Die regels zijn ook nuttig. Als je iets vriendelijk vraagt, krijg je eerder wat je wilt hebben dan dat je gaat staan schreeuwen en schelden.

Als je naar een ander land reist, is het handig om iets over de gewoontes in dat land te weten.

Details en informatie

  • Titel: Zo hoort het
  • Auteur(s): Heidi Vijverberg
  • Nummer: JC109
  • Niveau: 2
  • Siso: J 499.3