Documentatiecentrum

Zo leef je gezond

Gezond zijn is voor de meeste mensen zo gewoon dat ze er niet eens over nadenken. Toch doe je zelf heel veel om gezond te blijven. Je lichaam helpt je daarbij. Heb je een wond, dan bloedt die flink. Daardoor spoelt de wond schoon en geneest sneller. Na een poosje stolt het bloed en komt er een korstje op de wond. Je lichaam doet nog veel meer om gezond te blijven. Per minuut knipper je zo'n tien tot vijftien keer met je ogen. Daardoor blijven je ogen voldoende vochtig. Zweten gaat ook vanzelf. Je lichaam regelt daarmee je temperatuur. Het lichaam regelt ook dat je koorts krijgt. Je wordt dan heel warm. Daardoor werkt de afweer van je lichaam beter en kan het de ziektekiemen opruimen. Ziektekiemen kunnen zelf ook niet zo goed tegen hoge temperaturen.

Door zweten wordt de temperatuur van je lichaam geregeld.

Zorg goed voor jezelf

Je kunt je lichaam ook helpen door het goed te verzorgen. Een wond kun je ontsmetten met betadine, een bruine vloeistof die ziektekiemen doodmaakt. Kleine verwondingen of ziektes kun je meestal zelf aanpakken. Heb je bijvoorbeeld oorpijn, dan koop je oor- of neusdruppels bij de drogist of de apotheek. In deze winkels hebben ze medicijnen voor heel veel verschillende ziektes. Ook verkopen ze verbandmiddelen en verzorgingsproducten.

Natuurlijk douche je regelmatig en was je je haren. Vergeet niet om je ook van onderen af te spoelen. Zorg goed voor je gebit, want voor de rest van je lichaam zijn gezonde tanden ook belangrijk. Met gezonde tanden en kiezen kauw je je eten beter. Bij mensen met rotte tanden en kiezen kunnen bacteriën het lichaam binnenkomen en daar ziektes veroorzaken.

Naast alle zeepjes en smeerseltjes is er nog iets dat je kunt doen om gezond te blijven: je gezond gedragen!! Roken is erg slecht voor je. Je gaat hoesten, het is slecht voor je longen. En later kun je er longkanker van krijgen. Ook raak je er heel snel aan verslaafd. Dat geldt ook voor het gebruik van drugs en alcohol. Alcohol is niet gezond als je jong en in de groei bent.

Zorg goed voor je gebit. Poets twee of drie keer per dag.

Als je gezond bent, heb je genoeg weerstand. Je wordt dan niet zo snel ziek. Bij gezond leven hoort ook gezond eten en drinken. Je lichaam heeft verschillende voedingsstoffen nodig. Die zitten in bijna alles wat je eet of drinkt. Je kunt voedingsstoffen verdelen in bouwstoffen, brandstoffen en beschermende stoffen.

Een handig hulpmiddel om te zien waar al die voedingsstoffen in zitten, is de "Schijf van Vijf". Je kunt lekker en gezond eten, als je maar bij elke maaltijd van elk vak van de "Schijf van Vijf" iets neemt. Mensen die veel van voeding afweten, diëtisten, zeggen dat je elke dag vier of vijf sneetjes brood moet eten. Liefst bruin of volkoren, en belegd met bijvoorbeeld kaas, vlees, komkommer, ei of honing. Verder drie of vier aardappelen of opscheplepels rijst of pasta, een flinke schep groenten en een beetje vlees of vis. Verder twee stuks fruit en twee bekers melk, yoghurt of karnemelk. Een beetje margarine op je brood en olijfolie door je salade heb je ook nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende drinkt, liefst water (of thee zonder suiker) en vruchtensap.

Details en informatie

  • Titel: Zo leef je gezond
  • Auteur(s): M. Huijzer en W. Jansen
  • Nummer: IC216
  • Niveau: 3
  • Siso: J 601.6