Documentatiecentrum

Zo leefden de Grieken

In de Oudheid was Griekenland een rijk en bijzonder land. Het was vroeger groter dan nu. Het land bestond uit een aantal stadstaten. De belangrijkste vier waren: Athene, Delphi, Olympia en Sparta. Elke stadstaat had een eigen regering. Tegenwoordig is Griekenland een land met één regering. Je vindt nog steeds veel resten uit de Oudheid in Griekenland. Stukken van tempels, stapels oude stenen en pilaren van paleizen. Het ziet er indrukwekkend uit. Vroeger moet het er in Griekenland prachtig hebben uitgezien.

Tweeduizend jaar geleden was dit een reusachtige tempel.

Leven in de Oudheid

In de Oudheid waren de huizen erg eenvoudig. Ze bestonden uit een paar kamertjes. Er was een plek om te koken. Bij het huis was een tuin. Daar verbouwden de mensen groenten. Vaak liepen er kippen en geiten rond. Voor de eieren, de melk en het vlees. De mensen droegen een tuniek. Dat was een soort lange jurk. Alleen jongens mochten naar school in de Oudheid. Als ze zeven waren, leerden ze lezen, schrijven en rekenen. En ze mochten een muziekinstrument kiezen. Ze deden ook veel aan sport. Als training voor de oorlog. Ze moesten goede soldaten worden. Meisjes leerden thuis spinnen, weven en het huishouden doen.

Voor de Grieken was sport heel belangrijk. Dat is tegenwoordig nog steeds zo.

De Grieken begrepen de wereld om zich heen niet helemaal. Ze wisten niet waar onweer vandaan kwam. Of waarom de oogst mislukte. Of waarom de zon 's avonds onderging. De Grieken geloofden dat dit het werk van de goden was. Over die goden zijn veel verhalen ontstaan. Die noemen we mythen (zeg: mieten). In die mythen leken de Griekse goden op mensen. Zeus was de belangrijkste god. Hij woonde op de top van de berg Olympus en heerste over het weer. Als het goed weer was, waren de oogsten goed. De Grieken brachten Zeus offers om hem gunstig te stemmen. Ze zetten manden met graan of vlees bij de berg.

De oude Grieken konden fantastisch bouwen. Ze zijn vooral beroemd geworden om de tempels die ze voor de goden bouwden. Eerst maakten ze die van hout. Maar hout vergaat. Daarom zijn alle houten tempels verdwenen. Later gebruikten ze stenen. Daarvan is nog veel bewaard gebleven. Zo veel dat we vrij precies weten hoe die tempels er toen uitzagen. De beroemdste Griekse bouwwerken staan op de berg Akropolis bij Athene. Zoals het Parthenon. Die tempel werd gebouwd voor de godin Athena. De overblijfselen van het Parthenon trekken elk jaar duizenden toeristen.

In Griekenland staan nog veel overblijfselen van tempels. Ze trekken elk jaar heel veel toeristen.

Details en informatie

  • Titel: Zo leefden de Grieken
  • Auteur(s): Marjon Sarneel
  • Nummer: jc059
  • Niveau: 2
  • Siso: J 923.1

Video bekijken

123movies