Documentatiecentrum

Zo werkt de recherche

Misschien heb je ze weleens gezien: de politieseries op tv. Daar wordt een misdrijf razendsnel opgelost. In het echt gaat dat natuurlijk minder snel. Een groot onderzoek kan wel meer dan een jaar duren.
Een heel onderzoeksteam werkt mee om een zaak op te lossen. Het team bestaat uit mensen die allemaal een eigen taak hebben. Aan het hoofd van het team staat een teamleider. Die bepaalt hoe het onderzoek wordt aangepakt. Soms vraagt het team hulp aan andere teams. Of aan mensen thuis via de tv. De recherche kan ook speciaal getrainde honden inzetten, bijvoorbeeld om naar sporen te zoeken.
Veel mensen die bij de recherche werken, zijn eerst politieagent op straat geweest. Daarna hebben ze speciale trainingen gevolgd om als rechercheur aan de slag te kunnen.


© Joost van den Broek/HH

Honden kunnen dingen ruiken die mensen niet kunnen ruiken en vinden zo sporen die niet te zien zijn.

Het onderzoeksteam

Een onderzoeksteam bestaat uit verschillende politiemensen: tactische en forensische rechercheurs, informatiedeskundigen, een proces-verbaalcoördinator en een persvoorlichter.
Een tactisch rechercheur houdt zich bezig met het zoeken naar de dader. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Bijvoorbeeld aan voorbijgangers vragen of ze iets gezien of gehoord hebben. Als iemand verdacht wordt, kan de recherche de telefoon van die persoon afluisteren. Ook kan via telefoonmasten achterhaald worden waar een mobiele telefoon zich bevond op het tijdstip van de misdaad.
De tactisch rechercheur probeert er ook achter te komen of een verdachte een alibi heeft.
Een forensisch rechercheur zoekt naar sporen die kunnen leiden naar de oplossing van een misdrijf. Mensen laten allerlei sporen achter als ze ergens zijn geweest. Bijvoorbeeld een schoenafdruk. Of een vingerafdruk. De forensisch rechercheur kan zo'n vingerafdruk zichtbaar maken. Bijvoorbeeld met speciaal poeder. Dat poeder strijkt hij met een kwastje op een voorwerp. Je ziet dan precies waar de vingerafdruk zit. De afdruk wordt op een folie gedrukt en met een speciaal programma op de computer gezet. Het is een nuttig spoor, want ieder mens heeft een andere vingerafdruk.
Nog een belangrijk spoor is DNA. Dat kan men bijvoorbeeld uit haren halen die op kleding of op een stoel zitten. Het DNA kan vergeleken worden met het DNA van de verdachte persoon.

Hulp van anderen

Een onderzoeksteam kan niet alles alleen doen. Vaak roept het de hulp in van andere collega's, bijvoorbeeld van een politiehelikopter. Als een dader is gevlucht, kunnen deze collega's in de helikopter hem volgen en doorgeven waar hij is. Ook kunnen ze foto's maken van de plaats waar iets gebeurd is.
Speurhonden kunnen ook helpen zoeken naar een vermist persoon. Of naar een weggegooid wapen.
Soms komt het voor dat een verdachte persoon gevaarlijk is omdat hij een wapen bij zich heeft. Dan wordt een arrestatieteam ingeschakeld.
In sommige gevallen wordt er een beroep gedaan op het publiek. In het televisieprogramma 'Opsporing verzocht' kan de politie de kijkers van alles vertellen over een onderzoek. De politie hoopt dan dat iemand meer informatie kan geven. Tijdens en na de uitzending kunnen kijkers een speciaal nummer bellen, als ze iets hebben gezien of gehoord wat de politie verder kan helpen.


© Marcel Hemelrijk/ANP Photo

Meer dan één op de vier misdrijven in het tv-programma 'Opsporing verzocht' wordt met hulp van het publiek opgelost.

Details en informatie

  • Titel: Zo werkt de recherche
  • Auteur(s): Kim Nelissen
  • Nummer: IC325
  • Niveau: 4
  • Siso: J 395.72
123movies