Documentatiecentrum

Zo word je analist

Analisten in een ziekenhuis werken in een laboratorium en onderzoeken lichaamsvloeistoffen zoals bloed, urine en poep. Ook onderzoeken ze organen als het hart en de longen én menselijke weefsels
Er zijn ook analisten die op een universiteit of in een bedrijf werken. Zij onderzoeken bijvoorbeeld medicijnen, artikelen voor schoonheid en gezondheid of voedingsmiddelen. Er wordt ook onderzoek gedaan naar drinkwater of de kwaliteit van benzine. Analisten onderzoeken planten op virussen, bacteriën of schimmels.
Wat analisten onderzoeken kan dus heel verschillend zijn. Maar de manier van werken is bijna altijd hetzelfde. 
Als jij analist wilt worden is het handig als je nauwkeurig en netjes kunt werken. Om dingen te onderzoeken heb je doorzettingsvermogen nodig. Je moet goed kunnen samenwerken en graag met computers werken.


© Johannes Abeling/De Beeldunie, Amsterdam

Hier zie je een analist aan het werk. Ze is aan boord van een laboratoriumschip dat over de rivier de Rijn vaart. De analist neemt watermonsters om de waterkwaliteit van de rivier te controleren
.

In het laboratorium

In een ziekenhuis heb je verschillende laboratoria of labs. Bijvoorbeeld het klinisch chemisch lab. Aan het woord klinisch kun je zien dat het lab in een ziekenhuis is en het woord chemisch betekent dat er met stoffen gewerkt wordt. Door stoffen te mengen, ontstaan er nieuwe stoffen die andere eigenschappen kunnen hebben.
Vaak heb je in het lab verschillende afdelingen, bijvoorbeeld hematologie. Hier worden onderzoeken gedaan die met bloed en bloedziekten te maken hebben.
Als een dokter vermoedt dat iemand kanker heeft kan hij een stukje van het kankergezwel laten onderzoeken. Dat gebeurt in het pathologische lab. Als een patiënt steeds diarree heeft, kan de analist een beetje poep op kweek zetten. Op die manier kan hij er achter komen, welk medicijn het beste is voor de patiënt.


© Shutterstock, New York

Bacteriën worden op kweek gezet. Er wordt een platte ronde schaal van glas of kunststof gebruikt: de petrischaal. De bacteriën groeien op een voedingsbodem van bijvoorbeeld bouillon.

Opleiding

Een analist moet nauwkeurig werken, doorzettingsvermogen hebben en hij moet verstand hebben van techniek. Bedenk eens van welke vakken jij houdt op school. 
Als je het vmbo afgerond hebt, kun je een opleiding doen tot Allround Laborant. Een laborant doet eenvoudiger werk dan een analist en is niet gespecialiseerd in een bepaalde richting. Laboranten werken ook vaak in een bedrijf. Ze onderzoeken grondstoffen en producten die uit grondstoffen worden gemaakt. Een laborant doet bijvoorbeeld proefjes om te onderzoeken hoelang frisdrank houdbaar is.
Na je laborantenopleiding kun je de vierjarige opleiding tot analist volgen. Je leert hoe je een onderzoek moet voorbereiden en uitvoeren. En hoe je met apparatuur in het lab moet omgaan. Later ga je een specialisatie doen, zoals microbiologie. Dan onderzoek je bijvoorbeeld of voedingsmiddelen bacteriën, schimmels of virussen bevatten.
Na het havo of vwo kun je ook meteen naar het hoger beroepsonderwijs. Je kunt daarna kiezen voor chemische technologie of voor een baan in de farmaceutische industrie
Als analist kun je ook werken als forensisch onderzoeker. Je onderzoekt dan bijvoorbeeld DNA. Deze stof wordt gebruikt om misdadigers op te sporen.
Wil je geen analist worden, maar wel in de gezondheidszorg werken, dan is doktersassistent misschien iets voor jou. Naast allerlei andere taken, voer je zelf medische handelingen uit.
Een andere mogelijkheid is dat je medewerker wordt van de bloedbank.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je analist
  • Auteur(s): Petra Cremers
  • Nummer: 46
  • Niveau: 4
  • Siso: J 544
123movies