Documentatiecentrum

Zo word je astronaut

Astronauten doen aan boord van een ruimtestation allerlei proeven. André Kuipers verbouwde er raketsla. Hij wilde weten of dat net zo zou gaan als op de aarde. Hij deed ook een proef met een lamp. Die wilde op aarde niet goed branden. De mensen in de lampenfabriek dachten dat dat door de zwaartekracht kwam. Astronauten doen in de ruimte ook onderzoek naar hoe het menselijk lichaam werkt bij gewichtloosheid. Sommige nieuwe kennis kan op aarde goed worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij het maken van medicijnen tegen ziektes. Meestal doen de astronauten die proeven eerst bij dieren. Als dat goed gaat, kijken ze of het bij mensen ook lukt.

André Kuipers heeft jaren moeten wachten voordat hij op reis mocht in de ruimte.

Een astronaut moet veel kunnen. Behalve proeven doen ook de raket besturen. Verder moeten er buiten het station dingen gebeuren. Soms is er iets te repareren of moet er onderhoud worden gedaan. De astronaut moet dan in een speciaal ruimtepak naar buiten. Dat pak beschermt hem tegen grote temperatuurverschillen. Waar de zon schijnt, kan het wel tweehonderd graden worden. In de schaduw vriest het wel honderd graden. Het ruimtepak zorgt ook voor zuurstof, want in de ruimte kun je geen adem halen.

Een astronaut moet veel studeren. Eerst volgt hij een studie aan een gewone universiteit, bijvoorbeeld natuurkunde, geneeskunde of ruimtevaarttechniek. Daarna moet hij werkervaring opdoen. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA kiest astronauten uit. Ze kijken of iemand doorzettingsvermogen heeft en stressbestendig is. Wie door de keuring van de ESA is gekomen, gaat nog naar een astronautenopleiding in Duitsland of Rusland. Dat duurt ook weer een paar jaar. André Kuipers moest ook Russisch leren, omdat hij met Russische astronauten samenwerkte. Tijdens de opleiding gaan de leerlingen in een soort centrifuge. Die doet de bewegingen van de raket tijdens de lancering na. Astronauten worden dan vreselijk door elkaar geschud. Dat voelt niet prettig! Door de centrifuge wennen ze er alvast aan.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je astronaut
  • Auteur(s): Victor Melenhorst
  • Nummer: IC196
  • Niveau: 3
  • Siso: J 659.85
123movies