Documentatiecentrum

Zo word je fotomodel

Waar denk je aan bij een fotomodel? Veel reizen, mooie kleren, sjieke feestjes en lekker verdienen. Wie wil dat niet? 
Een jongen of meisje dat als fotomodel werkt, moet mooi zijn. Bijvoorbeeld een symmetrisch gezicht hebben. Een schoonheidsideaal kan per land of per tijd verschillen. Nu is slank in de mode. Toch is schoonheid niet alles. Je moet vooral fotogeniek zijn. Als je fotomodel bent, worden er foto’s van je gemaakt die gebruikt worden om reclame te maken voor allerlei producten. Bijvoorbeeld voor een bikini, tandpasta of babyvoeding. Fotomodellen zijn niet alleen mooie jonge vrouwen. Er zijn ook mannelijke fotomodellen, kinderen en zelfs baby’s.
Voor een fotoshoot worden op een zonnige dag in de winter foto’s gemaakt voor de nieuwe zomercollectie. Als model moet je daar tegen kunnen, want je staat in je zomerjurkje verschillende poses aan te nemen, terwijl het koud is.

Zelfdiscipline

Als je fotomodel wilt worden, moet je sterk in je schoenen staan. Je bent vaak van huis weg en reist van hot naar her. Contact met je familie en vrienden onderhouden is niet gemakkelijk.
Je moet goed voor je lichaam zorgen. Daarvoor heb je zelfdiscipline voor nodig. Je moet een feestje kunnen overslaan, toch gaan sporten als moe bent en nee zeggen tegen een zak chips. Goed slapen en gezond eten zijn ook erg belangrijk om er goed uit te zien. Bovendien maak je als fotomodel lange dagen met maar weinig pauzes. Als je niet goed eet, houd je dat niet vol.
Als fotomodel werk je altijd in een team. Als je een vrolijk karakter hebt, hard werkt en niet verlegen bent, ben je prettig om mee samen te werken. En bovendien moet je stressbestendig zijn.

Hoe word je fotomodel?

De kans bestaat dat je op straat of op het station wordt uitgezocht door medewerkers van een modellenbureau. Zij scouten jongeren die geschikt lijken als model. Er bestaat geen opleiding voor fotomodel. Als je model wilt worden, is het heel belangrijk dat je naar school gaat en aan je ontwikkeling werkt. Omdat in het modellenwerk veel Engelse termen worden gebruikt en je veel reist, is het belangrijk dat je goed Engels spreekt. De meeste fotomodellen lopen ook modeshows. Deze speciale manier van lopen moet je leren.
Een modellenbureau helpt je aan werk, geeft adviezen, begeleidt je bij opdrachten en helpt bij contractonderhandelingen. Ze helpen je ook met het samenstellen van een portfolio.

Andere beroepen in de modewereld

Als de modewereld je aanspreekt, zijn er behalve model allerlei andere beroepen. Je kunt bijvoorbeeld bij een modetijdschrift gaan werken en artikelen schrijven over mode. Je kunt ook modefotograaf worden. Bij een fotoshoot zijn ook mensen nodig die zorgen dat alles piekfijn in beeld komt en die de modellen opmaken. Soms doen zij ook de haren.
Je kunt ook gaan werken bij een scoutingbureau. Of een bureau dat een model uitzoekt voor een casting call. En natuurlijk kun je je ook als model aanmelden bij een castingbureau. Zij zoeken vaak modellen die er juist heel gewoon uitzien. Of handmodellen, mensen die mooie handen hebben. Die worden bijvoorbeeld gevraagd voor nagellakreclames.

Dit is een samenvatting van het Informatie-boekje 34 Zo word je fotomodel.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je fotomodel
  • Auteur(s): Cunera Joosten
  • Nummer: 34
  • Niveau: 3
  • Siso: J 761.7
123movies