Documentatiecentrum

Zo word je illustrator


Als illustrator maak je beelden bij een idee of bij een tekst voor tijdschriften, boeken of websites. Die illustraties maken een idee of boodschap duidelijker, ze maken een tekst leuker om naar te kijken of gemakkelijker om te begrijpen. Elke illustrator werkt op een andere manier: je werkt met de computer, analoog, of beide. Ook de technieken die illustratoren gebruiken verschillen: de een gebruikt graag gouacheverf, de ander liever kleurpotlood of druktechnieken. Dikke lijnen of dunne snelle krabbels, het handschrift maakt je als tekenaar herkenbaar en uniek. 


©Marco Jeurissen, Melick
In één tekening laat illustrator Marco Jeurissen zien waar en hoe een vulkanische uitbarsting ontstaat. Dat maakt de uitleg een stuk eenvoudiger.    

Werken als illustrator 

De meeste illustratoren zijn freelancer: ze hebben geen baas en geen vast salaris. Een freelancer werkt voor verschillende klanten, en wordt per opdracht betaald. Voordat de illustrator met een opdracht aan de slag gaat, krijgt hij of zij een duidelijke briefing. De afspraken worden vastgelegd in een contract. Als alles duidelijk is, begint de illustrator eerst met het lezen van de tekst. Ook maakt hij veel schetsen. Zo probeert hij van alles uit en onderzoekt hij het onderwerp. Het kan een aantal weken of zelf maanden duren voordat de tekeningen voor een kinder- of prentenboek af zijn.

Illustrator worden

Als je illustrator wilt worden, is het belangrijk dat je graag tekent of knutselt en originele ideeën hebt. Je moet goed kunnen kijken, veel uit willen proberen en niet snel opgeven. Om illustrator te worden, kun je een opleiding aan een kunstacademie volgen. Daarvoor moet je toegelaten worden: je laat dan je portfolio met je beste werk zien. Behalve illustrator zijn er nog veel meer creatieve beroepen, zoals grafisch vormgever, striptekenaar, beeldend kunstenaar of ontwerper van games.


©Deborah van der Schaaf
Sommige illustratoren proberen steeds iets nieuws uit. Deborah van der Schaaf gebruikte kaneel voor deze illustratie bij een artikel over kruiden in De Volkskrant.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je illustrator
  • Auteur(s): Simone arts
  • Nummer: 105
  • Niveau: 5
  • Siso: J 754.9
123movies