Documentatiecentrum

Zo word je kapper

Je wordt 's morgens wakker, staat op en loopt naar de spiegel. Wat zul je vandaag eens met je haar doen? Gel erin? Een strakke scheiding of juist een beetje warrig? Vlechten in je haar of een stoer kleurtje? Veel kun je zelf doen, maar voor knippen moet je naar de kapper.

Er zijn verschillende soorten kappers. Een topkapper bedenkt zelf nieuwe kapsels die bij de laatste mode passen. Hij is heel creatief. Topkappers werken ook bij modeshows. Daar worden de allernieuwste mode en haarmode gepresenteerd. Topkappers zorgen ervoor dat fotomodellen er fantastisch uitzien. Ook zijn er topkappers die met bekende artiesten meereizen en werken wanneer die artiest hen nodig heeft. Een bijzondere kapper is de blackhair-kapper. Hij knipt en verzorgt speciaal donkere mensen met kroeshaar. Een thuiskapper is niet beroemd, maar wel belangrijk voor anderen. Een thuiskapper komt bij zieke of oude mensen in hun eigen huis.

Een blackhair-kapper.

Alleskunner

Als kapper moet je veel kunnen. Een kapper let altijd op het haartype van zijn klant en houdt daar rekening mee tijdens het knippen. Als iemand roos heeft, geeft hij advies om bijvoorbeeld een antiroos-shampoo te gebruiken. Een kapper doet zijn klant altijd een kappersmantel om. Dit schort zorgt ervoor dat er geen haren of verf op de kleren komen. Als een klant krullen wil en hij heeft steil haar, dan moet een kapper een permanent zetten. Hij draait dan krulspelden in het haar en smeert er een chemische vloeistof over. Deze vloeistof moet een tijd inwerken. Hierdoor blijven de krullen in het haar zitten, ook als het nat of uitgekamd wordt.

Als kapper is het belangrijk dat je goed contact hebt met je klanten. Ook is het heel belangrijk dat je gevoel hebt voor wat mooi is. Je moet op de hoogte zijn van trends in de mode. Dat leer je door naar modeshows te kijken, door vakbladen te lezen of door cursussen te volgen. Je wordt echt een heel goede kapper als je creatief bent. Dit betekent dat je zelf nieuwe kapsels kunt bedenken.

Het is ook belangrijk voor een kapper dat je nauwkeurig en handig bent. Je moet heel precies kunnen knippen.

Als je kapper wilt worden, moet je een vmbo-opleiding volgen. Het maakt niet uit welke. Daarna kun je een kappersopleiding volgen op een roc of op een particuliere opleiding. Roc is de afkorting voor Regionaal opleidingscentrum. In een opleiding van twee jaar leer je deze vakken: knippen, drogen, haaronderzoek, hygiëne, permanenten en omgaan met klanten. In een opleiding van drie jaar leer je ook: lang haar knippen en verven. Tijdens je opleiding moet je stage lopen in een kapperszaak. Onder leiding oefen je wat je op school hebt geleerd. Eerst oefen je op poppen en daarna op echte mensen, zoals vrienden, vriendinnen en familie.

Op het roc kun je ook nog kiezen tussen twee leerwegen. Een leerweg met weinig les op school en veel stage, of een leerweg met veel les en weinig stage. Je kunt kiezen wat het best bij jou past.

Er zijn in Nederland speciale kappersscholen. Deze scholen zijn vaak duurder dan het roc, omdat de regering niet meebetaalt aan je studie. Soms kun je wel studiegeld krijgen. De opleiding duurt korter dan op het roc, meestal één of twee jaar. Je krijgt les in dezelfde vakken.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je kapper
  • Auteur(s): Lonneke Snijder
  • Nummer: IC217
  • Niveau: 3
  • Siso: J 615.4
123movies