Documentatiecentrum

Zo word je kraamverzorgster

In Nederland worden veel baby's thuis geboren. Vaak komt er dan thuis een kraamverzorgster om voor de moeder en het kindje te zorgen. En ook voor de rest van het gezin natuurlijk. Meestal is er feest, als er een nieuwe baby is. De kraamverzorgster zorgt dan voor een gezellige sfeer. Ze geeft het bezoek iets te drinken en natuurlijk smeert ze heel veel beschuiten met muisjes. Maar dat is niet haar belangrijkste werk. Op de eerste plaats zorgt ze voor de baby en de kraamvrouw. Ze controleert of het goed gaat met hun gezondheid. Ook helpt ze de moeder met douchen en wast en verschoont ze het kindje. Ze helpt met de borst- of flesvoeding en leert de ouders hoe ze het best met hun kindje kunnen omgaan. Daarnaast doet ze allerlei huishoudelijke klussen, zoals wassen, strijken en boodschappen doen.

Bij een geboorte eten we beschuit met muisjes. Muisjes zijn een teken van vruchtbaarheid, want echte muizen krijgen heel veel jongen.

Uniek in de wereld

Elk jaar worden er in Nederland ongeveer 200 duizend baby's geboren. Voor al die baby's kan kraamzorg worden geregeld. Dat is uniek. In geen enkel ander land op de wereld komen deskundigen ouders na een geboorte thuis met raad en daad bijstaan.

Vaak is de kraamverzorgster er al vòòr de bevalling. Van het kraamcentrum heeft ze gehoord waar ze moet zijn. Ze begint met een kennismakingsgesprekje. Dan controleert ze of alles voor de bevalling en de baby in orde is. De bevalling zelf wordt begeleid door een verloskundige. Maar als de baby er eenmaal is, gaat de kraamverzorgster aan de slag. Ze droogt het kindje af en legt het op de buik van de moeder. Dan legt ze er warme doeken overheen en laat de ouders genieten van hun kindje. Vervolgens ruimt ze op, verzorgt ze moeder en kind en helpt ze bij de eerste borstvoeding.

De kraamverzorgster is niet alléén verantwoordelijk. Ze overlegt regelmatig met de verloskundige. Die komt ook vaak langs om te kijken hoe het gaat. Elke dag wordt alles opgeschreven in een soort dagboek. Dat heet de kraamwijzer. Daarin kruist de kraamverzorgster aan welke taken ze heeft gedaan, welke adviezen ze heeft gegeven, wanneer de baby voeding kreeg en heeft gepoept en geplast. Ook schrijft ze bijzonderheden van de baby op, bijvoorbeeld of het kindje veel huilt of spuugt, en vult ze een temperatuurlijst in. Na acht dagen zit het werk van de kraamverzorgster er op. Ze laat de kraamwijzer achter voor de ouders.

De kraamverzorgster leert de ouders hoe ze het best voor hun kindje kunnen zorgen.

Als je van baby's houdt, is kraamverzorgster natuurlijk een erg leuk beroep. Je moet er wel tegen kunnen dat je ook 's nachts klaar moet staan. En je moet je goed kunnen aanpassen aan steeds weer andere gezinnen met andere gewoontes. Ook is het niet altijd feest rond de geboorte van een baby. Soms is er wat met het kindje aan de hand. Het is bijvoorbeeld ziek of gehandicapt geboren. Dan is het je taak de ouders bij te staan en te troosten. Natuurlijk samen met de verloskundige. Als je denkt dat het beroep van kraamverzorgster echt bij je past, kun je een opleiding volgen bij een roc, een regionaal opleidingencentrum.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je kraamverzorgster
  • Auteur(s): Josée Gruwel
  • Nummer: IC200
  • Niveau: 3
  • Siso: J 613.5
123movies