Documentatiecentrum

Zo word je lasser

Bijna alles wat van metaal is gemaakt, is gelast. De koektrommel is gelast, net als je bedlampje en je bureaustoel. Maar ook de ijzeren platen van een auto, een tuinhek en de stalen balken van een spoorbrug.

Als je stukken metaal aan elkaar wilt vastmaken, is lijm niet sterk genoeg. Dan moet je ze aan elkaar lassen met een lasapparaat, bij heel hoge temperatuur. Het metaal smelt aan elkaar. Er zijn veel verschillende manieren om te lassen. Het is belangrijk dat je veilig last, want anders beschadig je je ogen. Daarom draagt een lasser altijd een kap met speciaal glas erin. Voordat je lasser bent, moet je een opleiding volgen.

Bijna alles wat van metaal is, kan worden gelast.

Verschillende manieren

Voor autogeen lassen gebruik je twee gassen: zuurstof en acetyleen. Deze zitten in aparte cilinders. Het lasapparaat heet bij autogeen lassen een lasbrander. Als je aan het eind daarvan een vonkje houdt, begint de vlam met een plof te branden. Met je vrije hand houd je het toevoegmetaal, de lasdraad, bij je werk.

Behalve lassen met een vlam kun je ook elektrisch lassen. Een snelle manier is MIG/MAG-lassen. Bij deze manier hoef je de lasdraad niet zelf vast te houden. Hij komt door het lasapparaat naar buiten. Dit apparaat heet daarom een laspistool. De draad vervoert elektrische stroom en heet elektrode. Als je de draad bij je werkstuk houdt, springt er elektrische lading over. Je ziet een fel licht: de vlamboog. Daarmee ga je lassen. De elektrode smelt af op je werkstuk.

Een manier om schoon en heel precies te lassen, is TIG-lassen. Dit doe je met een dunne lasdraad en een lasbrander waarin een elektrode is geklemd. Deze elektrode smelt niet af en je vlamboog kan ontzettend heet worden. Zó heet, dat je sommige metalen zonder toevoegmateriaal aan elkaar kunt smelten.

De vlamboog geeft een heel fel licht, dat pijn doet aan je ogen.

Het licht van de vlamboog is net als heel fel zonlicht. Als je er te veel in kijkt, is het alsof je zand in je ogen hebt gekregen. Lassers noemen dat lasogen. Om lasogen te voorkomen, draag je bij het lassen een kap met speciaal glas erin.

Bij MBE-lassen gebruik je steeds een nieuwe elektrode. Deze is bekleed met een poederlaag en lijkt op een sterretje dat je afsteekt met nieuwjaar.

Omdat je met een vlamboog werkt, wordt elektrisch lassen ook wel booglassen genoemd. Een speciale vorm van booglassen is het lassen onder water.

Een nieuwe manier van lassen is laserlassen. Een voordeel hiervan is, dat je zeer snel kunt werken. Je hoeft geen toevoegmateriaal te gebruiken en je kunt bijna alle metalen lassen, zelfs goud. Alleen is de apparatuur erg duur.

Plasmalassen is ook vrij nieuw. Het lijkt veel op TIG-lassen. Je gebruikt alleen een heel smalle vlamboog. Daarmee kun je nog preciezer werken.

Op de metaalafdelingen van vmbo-scholen kun je een basisdiploma lassen halen. In het derde en vierde jaar van deze opleiding loop je ook stage. Je kunt verder leren aan een middelbare beroepsopleiding (mbo).

Details en informatie

  • Titel: Zo word je lasser
  • Auteur(s): Yvonne van Osch
  • Nummer: IC204
  • Niveau: 3
  • Siso: J 655.4
123movies