Documentatiecentrum

Zo word je leidster in de kinderopvang

Vind jij het leuk om voor kleine kinderen te zorgen? Misschien wil je wel leidster in de kinderopvang worden! Je verzorgt dan niet alleen de baby's en peuters. Je moet soms ook boodschappen doen. Of was opvouwen.
De kinderopvang is eigenlijk een groot gezin. Iedere leeftijdsgroep heeft een eigen plekje. Kinderen kunnen in kleine groepjes spelen. De baby's kunnen in hun box veilig spelen en toch alles zien.
Als groepsleidster heb je een grote verantwoordelijkheid, je hebt de zorg voor heel jonge kinderen. Je moet goed kunnen communiceren met de ouders. Met hen praten is belangrijk omdat jullie samen het kind opvoeden. Met je collega's praat je in het teamoverleg. De leidsters vertellen elkaar wat hen opvalt.

Kinderen vinden het leuk om de kleintjes te helpen. Ze kunnen de leidster ook helpen met afwassen of eten klaarmaken.

Duizendpoot

De groepsleidster weet veel van de ontwikkeling van het jonge kind. Zij kijkt goed of een kind moeite heeft met bepaalde dingen, bijvoorbeeld lopen of praten. Zij signaleert deze dingen en kan er met de ouders of met collega's over praten. Soms kan zij de ouders ook advies geven. Het is belangrijk dat de leidster enthousiasme en plezier uitstraalt. Baby's en peuters die nog niet kunnen praten, letten goed op het gezicht en houding van de leidster. Je moet goed tegen stress kunnen, in drukke situaties moet je je kunnen redden.
Het is heel handig als je creatieve oplossingen kunt bedenken. Als het de hele dag regent, moet je leuke ideeën hebben om de kinderen toch bezig te houden. Het is belangrijk dat je je kunt inleven in het kind. Je moet goed begrijpen wat jonge kinderen denken en voelen. Om de kinderen een leuke dag te bezorgen, doe je met alle activiteiten mee. Knutselen of buiten spelen en liedjes zingen. Zo kun je goed zien of de kinderen het naar hun zin hebben. Als kinderen ruziemaken, moet je die ruzie kunnen oplossen. En als een kind verdriet heeft, ga je het troosten. Als groepsleidster ben je echt een duizendpoot. Want afwassen en fruit en brood klaarmaken horen ook bij je werk. En luiers verschonen, natuurlijk.
Op een ROC kun je een opleiding doen voor groepsleidster. De opleiding duurt drie jaar. In die tijd loop je ook stage bij een kinderdagverblijf. Zo kun je in de praktijk veel ervaring opdoen. In het laatste jaar mag je zelfstandig activiteiten begeleiden. Bijvoorbeeld het knutselen.

Andere mogelijkheden

Een groepsleidster kan ook met oudere kinderen werken. Dat kan bij de Buitenschoolse Opvang. Daar kunnen kinderen terecht na schooltijd of in de vakanties. Als je graag werkt met kinderen met lichamelijke of geestelijke beperking, kun je terecht in de gehandicaptenzorg. Je kunt ook onderwijsassistent worden in het basisonderwijs. Dan ondersteun je de leerkracht bij allerlei taken. Al tijdens je opleiding op het ROC kies je voor een van deze richtingen.

Ook jongens kunnen groepsleider worden. Het komt alleen minder vaak voor.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je leidster in de kinderopvang
  • Auteur(s): Mariëtte Wendelgelst
  • Nummer: IC260
  • Niveau: 3
  • Siso: J 322.4
123movies