Documentatiecentrum

Zo word je minister-president

De minister-president is voor veel mensen de belangrijkste persoon van Nederland. De minister-president is de leider van de regering. Die probeert van Nederland een beter land te maken waar het voor iedereen fijn is om te wonen. De minister-president is voortdurend bezig met de toekomst van Nederland. Daarom praat de minister-president ook graag met kinderen. Want kinderen zijn de toekomst.

Minister-president word je niet zomaar. Er is geen opleiding voor. Je moet veel ervaring hebben op allerlei gebieden. En je moet het liefst aan een universiteit hebben gestudeerd. Geschikte studies zijn bijvoorbeeld rechten, politicologie of economie. Verder moet je bijvoorbeeld goed kunnen overleggen, moeilijke beslissingen durven nemen en veel interesse hebben in de maatschappij. Je moet geen minister-president worden als je snel rijk wilt worden. De 'belangrijkste' persoon van Nederland verdient maar ongeveer 10 duizend euro per maand. Een directeur van een groot bedrijf verdient vaak veel meer.

Het werk van een minister-president is erg afwisselend. Een minister-president komt op veel verschillende plaatsen en ontmoet veel mensen. Af en toe reist de minister-president naar het buitenland om met andere regeringsleiders te praten. Daar praat de minister-president over problemen waarmee alle landen te maken hebben, zoals terrorisme en werkloosheid. Iedere vrijdag overlegt de minister-president met de ministers. Elke minister heeft een eigen taak. Zo is er een minister voor onderwijs en één voor verkeer. Dat overleg heet de ministerraad. De minister-president is de voorzitter van die raad. De voorzitter neemt samen met de andere ministers belangrijke beslissingen, bijvoorbeeld over nieuwe wetten. Elke maandag gaat de minister-president op bezoek bij koning Willem-Alexander. Hij is het staatshoofd. De minister-president praat met hem over alle belangrijke problemen. Verder gaat de minister-president vaak op werkbezoek. De minister-president bezoekt dan scholen, ziekenhuizen, buurthuizen of opent bijvoorbeeld een nieuwe brug. 

 

Alle ministers samen vormen het kabinet. Samen met koning Willem-Alexander vormen de ministers de regering. Maar de ministers zijn niet de baas in Nederland. Dat zijn de mensen van de Tweede Kamer. Die zijn door het volk, de Nederlanders, gekozen. De Tweede Kamer controleert de ministers. Als een minister of minister-president zijn of haar werk niet goed doet, kan de Tweede Kamer deze persoon om uitleg vragen en zeggen dat hij of zij zijn of haar werk beter moet doen. De minister-president komt vaak in de Tweede Kamer om met de kamerleden te praten en uitleg te geven.

Elk jaar maakt de minister-president samen met de ministers nieuwe plannen voor de toekomst van Nederland. Dit regeringsbeleid wordt op Prinsjesdag bekendgemaakt door koning Willem-Alexander. Hij leest dan de Troonrede voor, waarin de nieuwe plannen staan. Om goed beleid te kunnen maken, praat de minister-president met veel mensen en laat de minister-president onderzoek doen.

De minister-president werkt in Den Haag, op het Binnenhof. Daar zijn de regeringskantoren. De minister-president is meestal de lijsttrekker van de partij die de verkiezingen heeft gewonnen. Je wordt lijsttrekker als je goede ideeën hebt om van Nederland een beter land te maken en als je daar goed over kunt praten. Natuurlijk moet je ook leiding kunnen geven aan een partij.

Hoe weet je of je geschikt bent om minister-president te worden? Je moet daarvoor op de eerste plaats veel interesse hebben in de samenleving. Je moet van studeren houden en graag met anderen over je ideeën praten. En het is erg belangrijk dat je goed leiding kunt geven.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je minister-president
  • Auteur(s): Victor Melenhorst
  • Nummer: IC161
  • Niveau: 3
  • Siso: J 393.35
123movies