Documentatiecentrum

Zo word je popzanger

Droom je ervan om popzanger te worden? Dan moet je in elk geval al iets met muziek doen, zoals zingen in een kinderkoor of op de verjaardag van de juf een voorstelling geven voor je groep. Heel wat jongeren oefenen met een geluidsbandje of begeleiden zichzelf op piano of gitaar. Als ze een aantal nummers kennen, spreken ze vaak met vrienden af om een bandje of cd samen te stellen. Bij popmuziek hoort in elk geval een drummer, basgitarist, pianist, gitarist en liefst ook een zanger of zangeres. Beginnende popzangers zingen meestal bestaande liedjes. Maar bekende popzangers zingen eigen liedjes. Een liedje maken betekent tekst schrijven en muziek bedenken. Niet iedere zanger is daar goed in. Daarom zijn er tekstdichters en componisten die hen daarbij helpen. Popzangers hebben vaak Engels repertoire, maar Marco Borsato bijvoorbeeld, zingt het liefst Nederlandse liedjes.

Dit meisje voelt zich al een beetje een echte popzanger.

Talent

Popzangers willen graag een single uitbrengen of een album. Naar aanleiding van het nieuwe album gaat een zanger op toernee: hij geeft interviews, is op radio en tv en treedt op in het land. Als er 35 duizend albums zijn verkocht, krijgt hij een gouden album. Bij 70 duizend stuks een platina album. Als je eenmaal bekend bent, zing je bij grote popfestivals. Je treedt op in poptempels als Paradiso in Amsterdam. Je komt op radio en tv en geeft concerten of shows. De organisatie daarvan wordt meestal verzorgd door een bedrijf. Dat zorgt er bij een show voor dat het podium, het geluid, het licht en de effecten, zoals vuurwerk of rook, in orde zijn. Ook de kaartjes hoef je niet zelf te verkopen. Daar zorgt weer een ander bedrijf voor. Als je opvalt, win je ook prijzen. Zo is er bijvoorbeeld een Gouden Harp, voor een zanger die al lange tijd veel succes heeft. Ook is er een TMF Award, voor de zanger die populairst is bij de kijkers van TMF.

Faithless op een popfestival.

Als je popzanger wilt worden, kun je naar de popopleiding van een conservatorium. Of naar de Rockacademie in Tilburg. Dat zijn dagopleidingen. Ze duren vier jaar. Behalve veel talent en zangervaring heb je er een diploma havo, vwo of mbo niveau 4 voor nodig. Heb je alleen een vmbo-diploma, dan kun je naar de Herman Brood Academie of naar de opleiding Pop en Sounddesign. Die zijn in Utrecht. Bij al deze scholen moet je een toelatingsexamen doen. Auditie heet dat. Dan treed je op en laat je zien wat je op muzikaal gebied kunt.
Op de opleiding krijg je niet alleen intensief zangles. Je leert ook een instrument heel goed bespelen. Je krijgt les in popgeschiedenis. Je maakt eigen teksten en je componeert. Je speelt in verschillende bandjes en zingt in het Nederlands en in het Engels. Je leert over geluidsapparatuur en hoe je opnames in een studio maakt.
Je oefent heel veel. En je organiseert optredens.
Niet iedereen die popzanger wil worden, gaat naar een dagopleiding. Je kunt bijvoorbeeld ook wekelijks zangles nemen op een muziekschool of bij een zangdocent thuis. Sommigen volgen een cursus. Of ze nemen deel aan een masterclass. Een bekende popster luistert dan hoe je zingt en vertelt je wat je moet doen en hoe je dat doet. Zo kun je in korte tijd veel leren.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je popzanger
  • Auteur(s): Josée Gruwel
  • Nummer: IC214
  • Niveau: 3
  • Siso: J 787.2
123movies