Documentatiecentrum

Zo word je productontwerper

Als je om je heen kijkt, zie je allerlei voorwerpen. Van tafel tot klok, van laptop tot snoepverpakking. Al die voorwerpen, die je dagelijks gebruikt, worden bedacht door een productontwerper. Hij weet hoe dingen in elkaar zitten, hoe ze werken en wat je nodig hebt om ze te maken. Of om ze nog beter te maken. Een productontwerper is dus handig en kan goed knutselen.
Bij het ontwerpen van een product houdt de ontwerper rekening met de veiligheid, gezondheid en de mogelijkheden van de gebruiker. Vooral op werkplekken is dat van belang. Ook let hij erop of het materiaal hergebruikt kan worden, zodat het niet als afval wordt weggegooid. Bij de keuze van het materiaal let hij op de kosten. Want als het product te duur wordt, koopt niemand het.


© Shutterstock

Bij het ontwerpen van een werkplek houd je rekening met allerlei maten van het menselijke lichaam.

Het werk van de productontwerper

Een productontwerper bedenkt hoe je gebruiksvoorwerpen maakt. Meestal doet hij dat voor een fabrikant of andere opdrachtgever. Zijn werk bestaat uit onderzoeken, rekenen, overleggen, materialen uitzoeken, tekeningen maken en knutselen.
Voordat hij aan het ontwerpen van een nieuw product begint, gaat hij eerst een aantal dingen onderzoeken. Als hij bijvoorbeeld een skelter moet ontwerpen, gaat hij een onderzoek doen naar skelters die al bestaan. Daar kan hij veel van leren. Hij zoekt ook uit hoe hij een product gebruiksvriendelijk en goedkoop kan maken, want anders zullen de mensen zijn product niet willen kopen. Dan maakt hij een ontwerp op de computer met een speciaal ontwerpprogramma, bijvoorbeeld een CAD-tekenprogramma. De opdrachtgever geeft daarop commentaar. Vervolgens maakt de productontwerper een prototype. Dat model wordt getest. Als alles in orde is en de opdrachtgever tevreden is, wordt het product geproduceerd.

Productontwerpen iets voor jou?

Als je ontwerper wilt worden, ben je er nieuwsgierig naar hoe dingen werken. Je vindt het leuk om voorwerpen te slopen en weer in elkaar te zetten. En je hebt ideeën over hoe je iets beter kunt laten werken. Of over hoe iets er mooier kan uitzien.
Omdat een productontwerper meestal in opdracht werkt, moet je goed kunnen luisteren. Want de ideeën van je opdrachtgever moet jij kunnen omzetten in een product. Je moet heel precies kunnen werken, want alle onderdelen moeten feilloos in elkaar passen. En je moet kritisch zijn op je eigen werk.

Is productontwerpen iets voor jou? Met een vwo-, havo- of mbo 4-diploma kun je naar de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO). Dit is een hbo-opleiding die vier jaar duurt. Omdat je productontwerpen niet uit boeken leert, krijg je naast theorielessen veel opdrachten die je met je handen moet uitvoeren. Ook ga je op excursies en loop je stage. Je kunt ervoor kiezen om in het buitenland stage te lopen.
Wanneer je bent afgestudeerd aan de opleiding ben je industrieel productontwerper. Je kunt dan gaan werken voor een bedrijf in Nederland of in het buitenland. Of je gaat voor jezelf aan de slag. Maar je kunt ook nog verder studeren aan een Technische Universiteit in Delft, Twente of Eindhoven.
Als je vooral geïnteresseerd bent in de vormgeving van producten, is designer meer een beroep voor jou. In plaats van naar de IPO-opleiding, ga je dan bijvoorbeeld naar de Design Academy in Eindhoven. Dat is ook een vierjarige opleiding.


© Blink Fotografie, Amsterdam

Aan het eind van je afstudeerstage houd je een presentatie over het product dat je ontworpen hebt. Je geeft uitleg over alle details en laat zien dat het product werkt zoals de bedoeling is. Zo probeer je je opdrachtgever te overtuigen.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je productontwerper
  • Auteur(s): Josée Gruwel
  • Nummer: IC327
  • Niveau: 3
  • Siso: J 770.6