Documentatiecentrum

Zo word je profvoetballer

Misschien droom je van een carriëre als profvoetballer. Om aan de voetbaltop te komen, moet je natuurlijk genoeg talent hebben, maar verder moet er ook nog heel wat gebeuren.
Bij wedstrijden staan geregeld scouts langs het veld. Ze zoeken naar jonge voetballers met talent. Ze kijken of je techniek en inzicht hebt, maar letten ook op je snelheid, motivatie, doorzettingsvermogen en sportiviteit. Als je op alle punten goed scoort, krijg je een uitnodiging voor een proeftraining bij een profclub. Ook kun je zelf naar talentendagen van profclubs gaan, om te laten zien wat je kunt.
Als je dan geselecteerd wordt om bij een profclub een opleiding te volgen, ga je naar de voetbalschool van die club. Daar krijg je extra training en begeleiding. Je wordt met een busje bij je school opgehaald en weer teruggebracht. Je traint dus onder schooltijd en krijgt daarom een aangepast lesrooster of extra huiswerkbegeleiding. In het weekend speel je een wedstrijd, bijvoorbeeld tegen een voetbalschool van een club.

Sommige profvoetballers spelen in het Nederlands elftal.

Hard werken

Om profvoetballer te kunnen worden, moet je talent hebben en een hele goede baltechniek. Je moet bijvoorbeeld goed kunnen koppen, schieten, passen, afstoppen, dribbelen en drijven. Die technieken leer je al aan bij gewone trainingen, maar als je in training bent voor profvoetballer, moet je soms wel honderd keer dezelfde oefening doen.
Als toekomstige profvoetballer train je ook in positiespel, waarbij bijvoorbeeld aanvallers en verdedigers tegen elkaar spelen. Tijdens de training speel je ook wel wedstrijdjes, van bijvoorbeeld zeven tegen zeven, met kleine doelen.
Je moet natuurlijk de spelregels goed kennen, en verder leer je veel over tactiek. Dat is de manier waarop je samenspeelt om de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. Daarbij maak je onder andere afspraken over wat elke speler op zijn positie doet bij balbezit en balverlies.

Je moet gevoel krijgen voor de bal. Die moet je allerbeste vriend worden.

Als je profvoetballer wilt worden, moet je ook een doorzetter zijn, een goede conditie hebben en discipline kunnen opbrengen. Bovendien moet je goed kunnen samenwerken, want voetbal is een teamsport. En je moet aan je medespelers en je trainer laten zien dat je een winnaarsmentaliteit hebt, door je helemaal in te zetten tijdens wedstrijden. Maar als je verliest, moet je daar ook mee kunnen omgaan. Je moet tegen kritiek kunnen en jezelf voortdurend willen verbeteren. Ook moet je kunnen gehoorzamen, onder andere aan de trainer. Als je bijvoorbeeld een wedstrijd op de reservebank moet zitten, moet je dat zonder morren kunnen opbrengen.
Alleen de allerbeste voetbaltalenten komen na jaren van hard trainen aan de top. Zij krijgen door een profclub een contract aangeboden. Daar staat in hoeveel jaar je bij de club blijft, wat je verdient en of je een auto van de club krijgt. Ook staan er huisregels in, dingen die verder van je worden verwacht, bijvoorbeeld wanneer je precies aanwezig moet zijn en wanneer je de clubkleding moet dragen.
Als profvoetballer ben je een bekende Nederlander. Je wordt gevraagd voor interviews. Om die goed te kunnen geven, krijg je media-training. Daarin leer je hoe je moet omgaan met de pers, ook als de lastige vragen krijgt van journalisten. Omdat het veel werk is om alle zaken zelf te regelen, hebben profvoetballers een zaakwaarnemer.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je profvoetballer
  • Auteur(s): Josée Gruwel
  • Nummer: IC229
  • Niveau: 3
  • Siso: J 619.14
123movies