Documentatiecentrum

Zo word je secretaresse

Een secretaresse is een duizendpoot! Ze kan goed organiseren, plannen en communiceren. Ze schrijft foutloos Nederlands en is goed in Engels. De secretaresse kan een verslag maken van een vergadering. Ze kan goed alleen werken én goed samenwerken met collega's. Ze vindt het leuk om achter de schermen te werken. En ze blijft ook nog vriendelijk. Zo iemand mag je gerust een duizendpoot noemen.
Er zijn veel verschillende plekken waar secretaresses werken. Bijvoorbeeld bij een groot bedrijf als directiesecretaresse. Of in het ziekenhuis of voor de burgemeester van een gemeente. Ook kun je als secretaresse op een secretariaatsbureau werken.
De meeste secretaresses zijn vrouwen. Toch zijn er ook mannen die dit werk heel leuk vinden. Je noemt ze gewoon secretaresse.


© VVB Foto/Lineair, Arnhem

Misschien lijkt het alsof je een secretaresse altijd alleen werkt. Maar ze moet vaak overleggen en is meestal onderdeel van een team.

Elke secretaresse is anders

Een directiesecretaresse werkt vaak voor één persoon, zoals een burgemeester of een directeur van een groot bedrijf. Zij regelt alles voor hem. Zonder haar kan hij zijn werk niet goed uitvoeren. Zij moet ook goed begrijpen waar haar baas mee bezig is. Bijvoorbeeld wanneer hij wel of niet gestoord mag worden. Zij beheert zijn agenda, beantwoord de mail en de telefoon in zijn naam en kent zijn programma.
Op een secretariaatsbureau werkt een secretaresse voor verschillende bedrijven. Op haar computerscherm ziet ze voor welk bedrijf er een telefoontje binnenkomt. Ze moet haar aandacht er goed bijhouden en niet per ongeluk de naam van een ander bedrijf noemen. Soms gaat ze naar de vergadering van een bedrijf om daar aantekeningen te maken. Op haar kantoor maakt ze dan notulen.
De secretaresses van een secretariaatsbureau beheren ook agenda's van zakenmannen. Ze regelen afspraken en vergaderingen en zorgen dat er geen dubbele afspraken gemaakt worden.
Bij een klein bedrijf is het werk van een secretaresse weer heel anders. Zij moet daar bijvoorbeeld werkschema's maken. Of de voorraad van het magazijn in de gaten houden. En misschien ook wel koffie zetten.


© VVB Foto/Lineair, Arnhem

 Al op het vmbo kun je kiezen voor een richting met vakken die je als secretaresse nodig hebt. Tijdens de stages ontdek je of het beroep bij je past.

Hoe word je secretaresse?

Om secretaresse te kunnen worden moet je het diploma vmbo-tl hebben. Je leert bijvoorbeeld een administratie bijhouden. In het derde jaar kun je één dag in de week stage lopen. Op die manier leer je in de praktijk wat er allemaal bij komt kijken.
Op het mbo krijg je vakken als ontvangst- en telefoontechniek, en omgangsvormen.
Met een mbo-diploma kun je naar het hoger beroepsonderwijs, het hbo. Daar zijn verschillende opleidingen tot gespecialiseerd secretaresse. Vind jij alles wat met recht en rechtspraak te maken heeft leuk? Dan is juridisch secretaresse op een advocatenkantoor misschien iets voor jou.
Als je na je opleiding geen secretaresse wil worden, kun je gaan werken bij een evenementenbureau. Of bij organisaties als het Rode Kruis of Unicef.


 

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 369 Zo word je secretaresse.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je secretaresse
  • Auteur(s): Lynette de Ruijter
  • Nummer: IC369
  • Niveau: 3
  • Siso: J 369