Documentatiecentrum

Zo word je steward(ess)

Stewards en stewardessen zorgen ervoor dat de passagiers in een vliegtuig het naar hun zin hebben. Ze heten hen welkom, gaan rond met trolley’s vol drankjes en hapjes en helpen waar nodig. Ze letten er ook op dat iedereen zich houdt aan de veiligheidsregels. Want zorg voor de veiligheid aan boord is hun belangrijkste taak, daar worden ze speciaal op getraind. 
Stewards en stewardessen zijn het cabinepersoneel met de purser als leidinggevende. Deze cabin crew vormt samen met de piloten in de cockpit de bemanning van een vliegtuig. De hoogst verantwoordelijke piloot is de gezagvoerder of captain. Hij heeft contact met de purser om te weten of alles in de cabine oké is. 

©Alamy/Imageselect, Wassenaar
Vlak voor het opstijgen geeft het cabinepersoneel een veiligheidsdemonstratie. Hier demonstreert een steward hoe je een riem moet gebruiken. 

Is steward(ess) iets voor jou?

Kun je goed tegen afwisseling? Als steward(ess) heb je namelijk onregelmatige werktijden. De ene keer werk je in het weekend, dan weer ’s avonds en ’s nachts. Na intercontinentale vluchten heb je, door de grote tijdsverschillen, regelmatig last van een jetlag. Belangrijke eigenschappen zijn behulpzaamheid en vooral stressbestendig zijn. Je moet het leuk vinden om mensen te helpen en rustig en zelfverzekerd je werk doen, ook in spannende situaties. Elk beroep heeft z’n voor- en nadelen, maar met deze baan zie je veel en kom je op de mooiste plekken.

©Corine Zijerveld Fotografie/MBO College Airport
Op sommige mbo-scholen kunnen studenten die steward(ess) willen worden hun toekomstig beroep heel praktisch oefenen in een model van een vliegtuigcabine.

Hoe je steward(ess) kunt worden

De opleiding tot steward(ess) volg je bij een luchtvaartmaatschappij. De selectie is streng. Je moet 18, maar vaak zelfs 21 jaar zijn en een mbo-opleiding niveau 4 hebben gevolgd. Ook moet je goed Engels spreken, er verzorgd uitzien en de juiste lengte hebben. Je doet allerlei testen om te laten zien of je enthousiast, rustig, behulpzaam en stressbestendig bent. Is alles oké, dan mag je de basiscursus cabin attendant doen. Als je slaagt voor de examens, krijg je de wing voor op je uniform!

Details en informatie

  • Titel: Zo word je steward(ess)
  • Auteur(s): Zeger van Mersbergen
  • Nummer: 113
  • Niveau: 4
  • Siso: J 659.3
123movies