Noordhoff Uitgevers

Zo word je stewardess

Op weg naar je vakantie krijg je in het vliegtuig drankjes en eten van een stewardess. Er zijn ook wel mannen die dat werk doen. Die noem je stewards. Daar zijn er maar heel weinig van. Dus hebben we het hier alleen maar over stewardessen. Zo'n stewardess brengt niet alleen maar eten en drinken rond. Het is geen serveerster in de lucht. Een stewardess moet ook zorgen voor de veiligheid van de passagiers in het vliegtuig. Daar krijgt ze een speciale opleiding voor. Er zijn ook grondstewardessen. Die controleren de kaartjes, regelen een plaatsje voor je in het vliegtuig en zorgen voor de bagage.

Stewardess brengen eten en drinken rond. Daarna moet alles weer worden opgehaald en schoongemaakt.

Vriendelijk en verzorgd

Om stewardess te kunnen worden, moet je minstens 21 jaar oud zijn. Je moet twee vreemde talen kunnen spreken. Bijvoorbeeld Frans en Engels. Ook moet je vriendelijk en beleefd zijn en er verzorgd uitzien. Een opleiding tot stewardess volg je bij een luchtvaartmaatschappij. Daar leer je wat je allemaal moet doen tijdens een vlucht. Bijvoorbeeld hoe je maaltijden en drankjes serveert. Maar ook wat je moet doen als er iets misgaat onderweg. Een vliegtuig moet soms een noodlanding maken en dan moeten de passagiers geëvacueerd worden. Een stewardess krijgt daar speciaal les in. Ze moet de mensen in geval van nood goed kunnen uitleggen hoe een zwemvest of een zuurstofmasker werkt.

Stewardessen leren tijdens hun opleiding hoe ze hun uniform moeten dragen en hoe ze zich moeten opmaken. Op die manier zien ze er altijd netjes en verzorgd uit. Als stewardess moet je ook leren hoe je omgaat met andere culturen. En wat je moet doen als iemand onderweg ziek wordt. In een vliegtuig zitten ook wel eens dronken, boze of ongeduldige mensen. En ook tegen die mensen moet je vriendelijk en beleefd leren blijven. Als stewardess kom je op veel verschillende plekken. Soms gaat het vliegtuig niet ver en ben je 's avonds gewoon weer thuis. Maar er gaan ook vliegtuigen naar de andere kant van de wereld. Dan ben je wel veertien uur onderweg. Na zo'n lange reis moeten de piloten en stewardessen verplicht een paar dagen rusten. Ze krijgen dan extra geld mee van de luchtvaartmaatschappij. Dat heet daggeld. Ze moeten dan in een hotel slapen en kunnen wat winkelen en rondkijken in de plaats waar ze zijn.

Soms ontmoeten stewardessen beroemdheden. Deze stewardess krijgt een hand van de Russische president Poetin.

Sommige stewardessen hebben moeite met het tijdverschil tussen Nederland en de andere landen. Ze zijn dan snel afgeleid, liggen soms 's nachts wakker en willen overdag eigenlijk naar bed. Dat heet jetlag (zeg: djetlek).
Stewardess is dan ook een beroep met wisselende werktijden. Je werkt ook 's nachts, in het weekeinde en tijdens feestdagen. Lid worden van een sportclub bijvoorbeeld, kun je wel vergeten. Want je bent er vaak niet als er getraind moet worden. Ook afspraken maken met familie en vrienden is lastig. Maar het beroep van stewardess is wel een afwisselend beroep. Je ziet veel van de wereld en ontmoet allerlei verschillende mensen. Soms zelfs beroemdheden.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je stewardess
  • Auteur(s): Ton Ransijn
  • Nummer: IC068
  • Niveau: 3
  • Siso: J 659.41

Video bekijken

Audio luisteren