Documentatiecentrum

Zo word je topsporter

Topsporter word je niet zomaar. Natuurlijk heb je talent nodig. Maar je moet er ook veel moeite voor doen. Wil je bij de beste sporters van de wereld horen? Dan moet je al op jonge leeftijd beginnen met sporten. En iedere dag trainen. Het is belangrijk dat je ouders je steunen. Het kost hen ook veel tijd.
Om topsporter te worden, heb je ook discipline nodig. Je moet altijd je trainingen volgen en je goed voorbereiden op wedstrijden. Je moet ook op tijd naar bed gaan. Je kunt niet altijd naar een feestje gaan. Het is belangrijk dat je gezond leeft en eet. Als je veel traint, reist en wedstrijden speelt, kan het lastig zijn om ook nog naar school te gaan. Daarom zijn er speciale scholen die topsportleerlingen begeleiden.

Als je op jonge leeftijd aan wedstrijden meedoet, leer je hoe het is om te winnen, maar ook om te verliezen.

Begeleiding

Topsporters doen mee aan belangrijke wedstrijden zoals de Olympische Spelen. Zij moeten dan steeds op het juiste moment presteren. Daardoor kunnen ze last krijgen van faalangst. Ze zijn dan bang dat ze zullen verliezen. Het kan ook zijn dat ze niet tegen hun verlies kunnen. En misschien hebben ze last van een blessure. Om hen bij dit alles te helpen, is er een team van mensen om hen heen. Niet alleen artsen, maar ook een fysiotherapeut. Hij laat ze bijvoorbeeld oefeningen doen om blessures te voorkomen. Of hij behandelt sporters als ze een blessure hebben opgelopen. En een psycholoog kan hen leren omgaan met faalangst.
Bij een teamsport is het belangrijk dat sporters heel goed kunnen samenwerken. Zij moeten hun teamgenoten goed kennen en vertrouwen hebben in elkaar. Zij kunnen samen de overwinning vieren, maar ook samen hun verlies verwerken als het niet goed gaat.
Bij jonge sporters betalen de ouders meestal de contributie en spullen die nodig zijn. Maar topsporters krijgen vaak op andere manieren geld binnen. Bijvoorbeeld van een sponsor, meestal een bedrijf. De sporters krijgen geld in ruil voor reclame. De naam van het bedrijf staat dan op hun kleding.
Topsporters kunnen ook geld krijgen als ze meedoen aan wedstrijden. Dat heet startgeld. De organisatie wil graag dat topsporters meedoen, omdat zij publiek trekken. Hoe bekender, hoe meer startgeld zij kunnen vragen. Ook kunnen topsporters geld verdienen als ze wedstrijden of een toernooi winnen. Bijvoorbeeld toptennissers kunnen zo veel geld verdienen dat zij er gemakkelijk van kunnen leven. Topsporters die van hun sport hun beroep hebben gemaakt, noem je professionals (zeg: proo-fesje-nals).

Ben je zelf niet zo goed in sport, maar vind je sport wel erg leuk? Dan kun je bijvoorbeeld ook fysiotherapeut of sportmasseur worden.

Leren en topsport

Lang niet alle topsporters kunnen van de sport leven. Daarom is het belangrijk dat zij proberen een opleiding te volgen. In Nederland zijn daarvoor Loot-scholen. Dat zijn scholen voor voortgezet onderwijs die topsportleerlingen extra begeleiden. De leerlingen krijgen een aangepast lesrooster en extra studiebegeleiding. Toch houden sommige topsporters het niet vol om een studie af te maken. Maar het is wel nodig, want als ze later stoppen met hun sport, moeten ze met ander werk hun geld verdienen. Gelukkig bestaan er bedrijven die deze sporters helpen bij het zoeken naar een geschikte baan.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je topsporter
  • Auteur(s): Josée Gruwel
  • Nummer: IC249
  • Niveau: 3
  • Siso: J 617.11