Documentatiecentrum

Zo word je winkelmedewerker

Houd je van afwisseling? En vind je het leuk om met mensen te werken? Dan is het beroep van winkelmedewerker misschien iets voor jou. Maar in wat voor winkel zou je dan willen werken? Er bestaan verschillende branches waaruit je kunt kiezen. Bij de levensmiddelenbranche horen bijvoorbeeld supermarkten, bakkers, snoepwinkels of kaaswinkels.
Het belangrijkste doel van een winkelier is het verkopen. Dat kun je bereiken door je producten zo mooi mogelijk uit te stallen. Bijvoorbeeld in de etalage. Maar het allerbelangrijkste is dat je klanten vriendelijk en deskundig helpt. Mensen gaan niet altijd naar de goedkoopste winkel. Ze kopen liever in een winkel met een aardige winkelmedewerker en goede service.


© Jurriaan Brobbel Fotografie, Den Haag

Klanten gaan graag naar een winkel waarvan ze weten dat er deskundig personeel werkt.

Werkzaamheden

Verkopen is de belangrijkste activiteit van een winkelmedewerker. Toch houdt het beroep veel meer in. Zo komen er iedere dag nieuwe producten binnen. Die spullen moeten in de winkel staan voordat de klanten komen. Alles wordt uitgepakt. In sommige winkels krijgen de producten een prijskaartje en een stripje tegen diefstal. Daarna moeten ze netjes worden opgehangen of uitgestald. Nieuwe producten krijgen vaak een speciale plaats in de winkel. Het is de taak van de winkelmedewerker om ze op een aantrekkelijke manier uit te stallen. Zodat klanten die producten willen kopen.
In de detailhandel zijn veel verschillende winkels. De medewerkers hebben dan ook verschillende werkzaamheden. Als je in een viswinkel werkt, moet je veel weten van vissoorten en schaaldieren. Je moet goed in de gaten houden hoe lang vis houdbaar is. Want vis die bedorven is, kun je niet meer verkopen. In winkels die levensmiddelen verkopen, is hygiëne erg belangrijk. Werk je in een boekhandel, dan doe je weer heel andere dingen. Je moet in ieder geval van lezen houden en veel van boeken af weten. Want je moet klanten adviseren bij het kiezen van een boek. En je moet ook weten waar je een bepaald boek kunt vinden. Meestal staan boeken naar onderwerp of schrijver gerangschikt.

Wil je winkelmedewerker worden?

Als je winkelmedewerker wilt worden, moet je het leuk vinden om met mensen te werken. Het is fijn als een klant tevreden de deur uit gaat. Maar er zijn ook klanten die klachten hebben. Daar moet je mee om kunnen gaan. Het kan erg druk zijn. Dat betekent dat je goed tegen stress moet kunnen. En je moet áltijd vriendelijk blijven. Je hebt discipline nodig om elke dag op tijd te komen. Ook moet je je netjes kleden en beleefd gedragen. Als winkelmedewerker moet je het ook leuk vinden om in een team te werken. Je moet elkaar kunnen helpen als dat nodig is en samen plezier kunnen hebben.
Om winkelmedewerker te worden kun je na de basisschool naar het vmbo gaan. Na het tweede jaar kies je dan de richting Handel en Verkoop. Je leert dan bijvoorbeeld welke bedrijven onder de detailhandel vallen en wat je moet doen in een winkel. Tegelijkertijd loop je stage. Zo kun je wat je op school leert meteen in de praktijk toepassen.


© Henriette Guest/ANP Photo

Als je stagiaire in een winkel bent, doe je alles wat een echte winkelmedewerker doet. Je begeleider helpt je en vertelt je wat goed gaat en wat beter kan.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je winkelmedewerker
  • Auteur(s): Anneke Luijendijk
  • Nummer: IC301
  • Niveau: 3
  • Siso: J 372.6