Documentatiecentrum

Zo wordt een auto gemaakt

Een nieuwe auto wordt eerst bedacht en ontworpen. Eerst doet de fabrikant marktonderzoek om erachter te komen wat zijn klanten willen. Daarna schetst een auto-ontwerper op papier de vormen van het nieuwe automodel. In de computer maakt hij van deze platte tekening een driedimensionaal model. Vervolgens wordt de hele auto op ware grootte nagemaakt van klei. Dan worden proefmodellen gebouwd die met botsproeven en in een windtunnel worden getest. Tenslotte wordt er een productieplan gemaakt, waarin precies staat welke onderdelen er nodig zijn en hoe en waarmee de auto in elkaar gezet moet worden.

©Shutterstock, New York
De onderdelen voor een auto komen vaak uit honderden verschillende fabrieken van over de hele wereld.

Materialen

Auto’s bestaan uit duizenden onderdelen, bijvoorbeeld remlichten, gaspedalen, schroeven en handgrepen. Samen vormen ze het eindproduct: de auto. Een autofabriek werkt samen met wel honderden toeleveranciers die elk bepaalde onderdelen van de auto maken. IJzererts is een van de grondstoffen van een auto, het is de grondstof voor staal. Hoogovens leveren het staal in de vorm van enorme rollen plaatstaal. Hiervan wordt de carrosserie gemaakt: het autodak, de bodemplaat en de motorkap.

©Alamy/Imageselect, Wassenaar
Veel werk wordt gedaan door robots. Die plaatsen de onderdelen in de auto en lassen, schroeven en lijmen ze aan elkaar. Ze worden aangestuurd door computers.

Een bouwpakket

Iedere auto begint als een enorm bouwpakket dat in een fabriek in elkaar wordt gezet. Dit proces heet assemblage en gebeurt op een lopende band die zo’n anderhalve kilometer door de fabriek loopt. Het duurt ongeveer 24 uur om een auto in elkaar te zetten. Het meeste werk wordt gedaan door robots. Ze worden aangestuurd door computers. Als de buitenkant klaar is, wordt de carrosserie gepoetst in de lakstraat waarna robots de auto in een kleur spuiten. De lopende band vervoert de auto verder naar de oven waar de lak kan drogen.
De auto is nu helemaal af, maar hij mag nog niet de weg op. Eerst moet alles getest worden. Als dat allemaal in orde is, verlaat hij de fabriek, op weg naar de  nieuwe eigenaar.

Details en informatie

  • Titel: Zo wordt een auto gemaakt
  • Auteur(s): Moniek van Zijl
  • Nummer: 116
  • Niveau: 5
  • Siso: J 383.2
123movies