Documentatiecentrum

Zo wordt een huis gebouwd

'In Holland staat een huis, in Holland staat een huis...'
Dit is een zinnetje uit een liedje dat al heel oud is. In Nederland staan heel veel huizen. Grote huizen, kleine huizen, flats, villa's en zelfs woonboten.
Aan de bouw van een huis werken allerlei mensen mee. Metselaars, timmerlui, stukadoors, de architect en de aannemer. En als het huis er eenmaal staat, moet het nog worden afgewerkt. Door de glaszetter bijvoorbeeld, hij plaatst glas in alle ramen. De schilder zorgt ervoor dat het hout een laagje verf krijgt. Het kan wel een jaar duren voordat een huis klaar is.

Een architect ontwerpt het huis. Op de tekeningen kun je bekijken hoe het huis eruitziet als het klaar is.

Op de bouwplaats

Voordat je een huis kunt laten bouwen, koop je eerst een stuk grond. Dat noem je een bouwperceel. Een architect tekent hoe het huis eruit moet zien. Op de tekening kun je zien waar de badkamer komt. En hoe groot de keuken is. Op de bouwtekening kun je dus precies zien hoe het huis eruit gaat zien.
Er wordt ook een bestek van de huizen gemaakt. Daarin staat welke materialen er nodig zijn om het huis te kunnen bouwen. Bijvoorbeeld wat voor stenen, welke dakpannen en wat voor hout er gebruikt gaan worden.
Als de bouwtekening klaar is, kan het huis worden gebouwd. De voorman houdt in de gaten of bij het bouwen alles goed verloopt.
Als een huis gebouwd wordt, zijn er elke dag bouwvakkers bezig. Timmerlui timmeren de bekisting en het dak. Metselaars metselen de muren.

Als de betonnen wanden er staan, kunnen de metselaars aan slag. Boven leggen bouwvakkers een vloer.

Na een paar maanden is de begane grond klaar. Voor het bouwen van de eerste verdieping moet een bouwlift komen. Deze is nodig om alle materialen naar boven te krijgen. Er komen ook steigers en een hijskraan. En steeds opnieuw moeten er kuipen met specie worden gevuld.
Als laatste maken ze het dak. Maar het nieuwe huis is dan nog lang niet klaar. Wel is het hoogste punt van het huis bereikt. De aannemer zet een vlag op het puntje van het dak. Het werk wordt even stopgezet. Tijd voor pannenbier!

Het laatste wordt het dak op het huis gezet. Dat gaat in één keer.

Details en informatie

  • Titel: Zo wordt een huis gebouwd
  • Auteur(s): Rob Steendijk
  • Nummer: JC016
  • Niveau: 2
  • Siso: J 694

Audio luisteren

123movies