Documentatiecentrum

Zo wordt een tv-programma gemaakt

Soms begint een nieuw tv-programma met een idee van een programmamaker, maar meestal vinden mensen bij de omroep dat er een bepaald programma op de televisie moet komen. Zij laten dan een plan, een format ontwikkelen. Is het format klaar, dan wordt er een proefaflevering of pilot, gemaakt. Pas als deze pilot wordt goedgekeurd, komt er een serie. 


© Het Klokhuis/NTR

De Klokhuis-sketches met de chirurg en de giechelende operatieassistenten worden in een studio opgenomen. Een studio is niets meer dan een hoge, lege ruimte met allemaal lampen.

Achter de schermen

De inhoud van een tv-programma is het werk van de redacteur. Hij of zij bedenkt wat er in het programma past. Dat is bij ieder programma weer anders. Voor een talkshow vragen de redacteuren de gasten en voor een jeugdprogramma als Checkpoint verzinnen ze de experimenten die het testteam en de presentator uitvoeren. Alles wat er in het programma komt, zet de redacteur in een script.  Daarna regelen de producers wat er nodig is voor de draaidag zoals de plekken waar wordt gefilmd en de mensen en spullen. 
Tijdens de opnames heeft de regisseur de leiding. 

© Desmet Studio's/Paul Wijenberg, Amsterdam

Monteren komt neer op knippen en plakken. Daar bestaan speciale computerprogramma’s voor.

Wat er gebeurt na een draaidag

Na de opnames worden de beelden en het geluid in de computer gezet. Daarna begint het monteren. Dat doet de regisseur vaak zelf. Als laatste worden de geluiden en kleuren bijgewerkt. Zo komen er soms geluidseffecten onder de beelden bijvoorbeeld een klap wanneer mensen elkaar een high five geven. Als de eindredacteur en de regisseur tevreden zijn, is het tv-programma klaar voor de uitzending.

Details en informatie

  • Titel: Zo wordt een tv-programma gemaakt
  • Auteur(s): Helga van Kooten
  • Nummer: 74
  • Niveau: 4
  • Siso: J 095.1
123movies