Documentatiecentrum

Zo wordt kleding gemaakt

Iedere dag trek je kleren aan; warme truien in de winter, T-shirts in de zomer. Sta je er weleens bij stil hoe die zijn gemaakt, door wie en waarvan?
Veel kleding komt uit Aziatische landen, bijvoorbeeld uit China of Bangladesh. Daar staan grote kledingfabrieken waar miljoenen vrouwen en meisjes in hoog tempo kleren maken. Ze maken lange werkdagen en krijgen maar weinig betaald. Kleding uit fabrieken, die in grote aantallen gemaakt wordt, noemen we confectie. De kledingwinkels hangen er vol mee.

Vakwerk

Vroeger maakten kleermakers alle kleren met de hand. Kleding maken was een ambacht. Ook nu nog zijn er naaiateliers waar je je kleding kunt laten maken, maar de kleermakers en naaisters die daar werken gebruiken wel naaimachines. 
Elk nieuw kostuum of elke nieuwe jurk – uit de fabriek of een naaiatelier - begint met een ontwerp. Daarna komt het kiezen van de stof en het tekenen van een patroon. De patroondelen worden op de stof gespeld en uitgeknipt met een stofschaar. Vervolgens worden de losse stukken stof netjes aan elkaar gestikt. 


© Studio Manon de Koning

In naaiateliers hangen vaak voorbeelden van kleding. De klant kiest een model en ook de stof. Een poosje later is het kledingstuk klaar, perfect op maat gemaakt.

Waar is je kleding van gemaakt?

Voor het maken van kledingstoffen worden vaak materialen van planten en dieren gebruikt zoals katoen en schapenwol. Maar er wordt ook veel kleding gemaakt van synthetische garens als acryl en polyester. Die kunstvezels worden in de fabriek gemaakt, meestal van aardolie. Kleding van kunstvezels is vaak licht om te dragen, en bovendien sterk en snel droog.
Tegenwoordig letten veel mensen op duurzaamheid. Ze kopen hun kleding tweedehands. Je ziet ook dat garens van oude kleren verwerkt worden in nieuwe stoffen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met katoen voor spijkerbroeken.


© Mud Jeans, Almere

Van gedragen spijkerbroeken worden hippe vintage jeans gemaakt. Echt oude jeans worden in een fabriek vermalen en gemixt met nieuwe biologische katoen.

Details en informatie

  • Titel: Zo wordt kleding gemaakt
  • Auteur(s): Zeger van Mersbergen
  • Nummer: 86
  • Niveau: 4
  • Siso: J 386.5