Documentatiecentrum

Zomer

Het seizoen zomer begint op 21 juni. Dat is de langste dag van het jaar. De zomer is het warmste jaargetijde. Toch kan het in april en mei ook al flink warm zijn. Maar volgens de kalender begint de zomer op 21 juni, hoe warm het dan ook is. De grote vakantie valt altijd in de zomer. Maar hij begint niet elk jaar in dezelfde week. De zomervakantie kan in Groningen in juli beginnen. In Maastricht moeten de kinderen dan misschien nog wel bijna de hele maand naar school. Dat heet vakantiespreiding. Door deze spreiding heeft niet iedereen tegelijk vakantie.

Doordat het in de zomer warmer is en langer licht, ben je veel meer buiten.

Planten en dieren

In de zomer zijn de dagen lang en de nachten kort. De warmte van de zon zorgt ervoor dat planten zaadjes maken. Uit die zaadjes groeien later weer nieuwe plantjes. Sommige zaadjes zijn pluisjes die in de wind meewaaien. Andere zijn zwaarder en zitten in zaaddozen die openknallen. De brem en de teunisbloem verspreiden hun zaad op die manier. Ook bij de springbalsemien springen de zaadjes weg. De naam zegt het al. Bij andere planten zitten de zaden verpakt in bessen. De vogels eten de bessen op en spugen of poepen de zaden ergens anders weer uit.

De bloemen hebben felle kleuren en ruiken lekker. Zo komen er snel insecten op af.

Vogels zijn dol op zaden van planten. Die zijn erg voedzaam. Vogels hebben in de zomer namelijk veel energie nodig om hun jongen groot te brengen. Gelukkig zijn er in de zomer ook heel veel vliegen, muggen en andere insecten die jonge vogels graag lusten. Sommige vogels krijgen één nest met jongen. Andere soorten hebben aan het begin van de zomer nog een tweede of zelfs derde broedsel. Aan het einde van de zomer verzamelen sommige vogelsoorten zich. Trekvogels maken zich dan klaar om naar het zuiden te vliegen.

Jonge vogels willen maar één ding... eten.

In de zomer kan het warm, maar ook koud zijn. Een zomer met lage temperaturen en veel regen noemen we een kwakkelzomer. De meeste mensen vinden daar niets aan. Maar te warm weer is ook niet voor iedereen fijn. Vooral oudere mensen hebben last van de warmte. En er is een bacterie die zich in warm, stilstaand water goed kan vermeerderen. De ziekte die dan ontstaat, heet botulisme. Dieren gaan eraan dood en mensen kunnen er flink ziek van worden. Als je een dode vis in een meertje of vijver ziet drijven, kun je daar maar beter niet gaan zwemmen.

Als het koud is in de zomer, boeken veel mensen een vakantie naar de zon.

Details en informatie

  • Titel: Zomer
  • Auteur(s): Marjon Sarneel
  • Nummer: JC114
  • Niveau: 1
  • Siso: J 577.2
123movies