Documentatiecentrum

Zuidoost-Azië

Vietnamese loempia's kun je op de markt kopen. Misschien heb je wel eens Indonesisch gegeten. Je computermuis kan in de Filipijnen zijn gemaakt. Steeds meer Nederlanders gaan op vakantie naar Thailand. Zo heb je, soms zonder dat je het weet, vaak te maken met Zuidoost-Azië. Dit gebied aan de andere kant van de aardbol bestaat uit elf landen: Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam, Indonesië, de Filipijnen, Brunei, Oost-Timor, Singapore en Maleisië. Er wonen meer dan 500 miljoen mensen in Zuidoost-Azië, maar de bevolking is niet gelijk over het gebied verdeeld. In Laos bijvoorbeeld, wonen heel weinig mensen, terwijl het Indonesische eiland Java dichtbevolkt is. Op dit eiland woont een derde deel van de bevolking van Zuidoost-Azië.
Op het vasteland stromen enkele grote rivieren. Langs deze rivieren, en vooral in de deltas, wonen veel mensen. De berggebieden zijn bedekt met regenwoud en zijn daardoor minder geschikt voor landbouw.

Singapore is een grote stad.

Eigen cultuur

Bijna heel Zuidoost-Azië ligt in de tropen. Het is er eigenlijk altijd warm en vochtig, benauwd dus. De tropen kennen twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen.
In vergelijking met Nederlanders zijn Zuidoost-Aziaten klein van stuk. Ze hebben vaak een donkere huidskleur en zwart haar. De meeste Zuidoost-Aziaten op het vasteland zijn boeddhist. De islam is de belangrijkste godsdienst in Indonesië en Maleisië. In de Filipijnen is dat het christendom.
In Zuidoost-Azië wonen heel veel verschillende bevolkingsgroepen. Ze hebben elk hun eigen taal, cultuur en godsdienst. Een van de vele bevolkingsgroepen in Zuidoost-Azië zijn de Chinezen. In Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam wonen verschillende bergvolkeren. Ze vormen, net als de Chinezen, een minderheid en leven vaak afgezonderd van de rest van de bevolking. In Zuidoost-Azië worden meer dan duizend verschillende talen gesproken!

Veel mensen in Zuidoost-Azië zijn boer en wonen in dorpen op het platteland. Behalve rijst verbouwen ze ook mais, sojabonen, rubber, suikerriet, thee en koffie. Veel gewassen verbouwen ze om zelf op te eten.
In sommige landen zijn grote steden waar miljoenen mensen wonen. Bijvoorbeeld Bangkok in Thailand, Jakarta in Indonesië en Manilla in de Filipijnen. Singapore is eigenlijk zo'n grote stad. In deze landen is de industrie de laatste jaren flink gegroeid. Doordat veel mensen van het platteland naar de steden trekken, groeien de steden. De meeste mensen komen terecht in krottenwijken.
Steeds meer Zuidoost-Aziaten verdienen geld aan het toerisme. Thailand, Indonesië en de Filipijnen zijn de populairste vakantiebestemmingen.

De eerste Europeanen die Zuidoost-Azië bereikten, waren de Portugezen. Zij waren vooral geinteresseerd in specerijen, zoals nootmuskaat, peper en kruidnagelen. Die konden ze in Europa voor veel geld verkopen. Al snel kwamen ook Hollandse handelaren naar dit gebied. Indonesië was lang een kolonie van Nederland.

Wij eten meestal drie keer per dag. Zuidoost-Aziaten eten als ze honger hebben. Wel zes of zeven keer per dag! Ze eten dan wel telkens kleine beetjes. Rijst is in alle landen het belangrijkste ingrediënt van de maaltijd. De meeste Zuidoost-Aziaten houden ook van kruiden en specerijen. Hierdoor kunnen sommige gerechten behoorlijk pittig zijn. Soms zo pittig, dat het lijkt alsof je mond in brand staat! Veel eten uit Zuidoost-Azië is gezond. Dat komt omdat er veel verse groenten worden gebruikt. Deze worden meestal samen met het vlees in een wok klaargemaakt. De groenten en het vlees worden dan in korte tijd gebakken. Dat heet roerbakken.

© Zefa Benelux Press, Amsterdam

Er wordt veel rijst verbouwd in Zuidoost-Azië.

Details en informatie

  • Titel: Zuidoost-Azië
  • Auteur(s): Kim Nelissen
  • Nummer: IC145
  • Niveau: 4
  • Siso: J 499.3
123movies